EU finansira neke projekte spomenute u dogovoru iz Washingtona

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulla Hoti potpisali su 4. septembra u Bijeloj kući dokument o "Ekonomskoj normalizaciji" (Reuters)

Portparolka Evropske komisije (EK) Ana Pisonero izjavila je da su mnogi projekti pomenuti u dogovoru iz Washingtona između Srbije i Kosova o normalizaciji ekonomskih odnosa već od ranije u evropskom Okviru za investicije Zapadnog Balkana (WBIF).

“Na primjer, EU je pružila tehničku pomoć za cijeli ‘Autoput mira’ i već je odobrila investicije za prve dionice autoputa u Srbiji i na Kosovu”, navela je Pisonero za Radio Slobodna Evropa.

Pisonero je kazala da su neki od spomenutih projekata novi i da ih treba temeljno procijeniti “u smislu izvodljivosti i kompatibilnosti, kao i planova EU za regiju”, prenijela je agencija Beta.

Premijerka Srbije Ana Brnabić i izvršni direktor Finansijske korporacije SAD za međunarodni razvoj (DFC) Adam Boehler simbolično su jučer otvorili kancelariju te američke agencije u Beogradu, nakon sastanka najviših zvaničnika Srbije i delegacije vlade iz Washingtona.

Delegacija vlade SAD-a došla je u Beograd radi sprovođenja dogovora iz Washingtona o normalizaciji ekonomskih odnosa, kojeg su ranije postigli lideri Srbije i Kosova. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulla Hoti potpisali su 4. septembra u Bijeloj kući dokument o “Ekonomskoj normalizaciji”.

U jednoj od tačaka piše da će Kosovo i Srbija sarađivati sa DFC-om i Izvozno-uvoznom (EXIM) bankom SAD-a na memorandumima o saglasnosti radi ostvarivanja Autoputa mira, željezničke veze između Prištine i Merdara, željezničke veze između Niša i Prištine, osiguravanja sredstava za finansiranje zajmova potrebnih za mala i srednja preduzeća, dodatnih bilateralnih projekata i stalnog prisustva DFC-a u Beogradu.

EU: Važna finansijska podrška SAD-a 

Uoči razgovara s predstavnicima DFC-a, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije navelo je da vrijednost projekata značajnih za povezivanje Srbije i Kosova o kojima će biti riječi iznosi oko 3,7 milijardi eura.

Pisonero je pozdravila “finansijski doprinos” SAD-a i izrazila spremnost EU za saradnju sa Wašingtonom.
Po njenim riječima, finansijska podrška SAD-a je posebno važna u vrijeme kada EU radi na ekonomskom i investicionom planu za Zapadni Balkan, koji će EK najvjerojatnije objaviti narednog mjeseca.

“Cilj ovog paketa je da približi regiju Evropskoj uniji i da stvori više nego potrebna radna mjesta, u korist preduzeća i građana”, kazala je Pisonero.

Dodala je da će “okosnica tog plana” biti povezivanje, posebno u transportu i energetici, zelena tranzicija, posebno dekarbonizacija, proizvodnja energije i digitalna transformacija koja uključuje širokopojasni pristup internetu.

Izvor: Agencije