EU dozvolio nastavak kontrola na granicama

Kontrola na granicama pet zemalja više puta je produžavana za tri ili šest mjeseci i može biti produžena još samo jednom (EPA)

Evropska unija je saopštila da će dozvoliti Austriji, Njemačkoj, Danskoj, Švedskoj i Norveškoj, koja nije članica EU-a, da nastave sa provjerama identiteta na svojim granicama, ali da želi da te zemlje obustave kontrole migranata do novembra.

Svih pet zemalja su članice Schengen zone, u okviru koje se može putovati bez pasoša i u kojoj su zabranjene sistematske provjere identiteta na granicama, a te zemlje su prije godinu i po dana izuzete od obaveze poštovanja slobode kretanja unutar šengenske zone.

Evropska komisija dozvolila je tim zemljama da uvedu provjeru identiteta na granicama iz sigurnosnih razloga, kako bi se regulisao priliv migranata, u vrijeme kad se Grčka borila da održi kontrolu svoje granice na moru usljed dolaska stotina hiljada migranata.

Kontrole će biti produžene

Kontrola na granicama pet zemalja više puta je produžavana za tri ili šest mjeseci i može biti produžena još samo jednom.

Evropski komesar za migracije Dimitris Avramopoulos rekao je da će kontrole biti produžene, ali je pozvao članice Schengen zone koje ih primjenjuju “da ih ukinu” za šest mjeseci.

Švedski radio javio je da će ta zemlja ukinuti privremene kontrole na granicama, uvedene 2015. godine, tokom koje je više od 160.000 migranata zatražilo azil u Švedskoj.

Izvor: Agencije