Oglasi

EU donira 21 milion eura palestinskim izbjeglicama

Evropska unija je ove godine već donirala 82 miliona eura za operativni budžet Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama.
UNRWA je ključni pružatelj vitalnih usluga milionima palestinskih izbjeglicaEPA - Ilustracija

Europska komisija odobrit će 21 milijun eura kao donaciju Agenciji Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama - UNRWA, potvrdio je povjerenik za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

Prema agenciji Anadolija, Hahn je to potvrdio na godišnjoj konferenciji UNRWA-e, koja je održana u New Yorku.

Europska unija je ranije ove godine donirala 82 milijuna eura za operativni proračun Agencije.

Kako je kazao Hahn, UNRWA je ključni pružatelj vitalnih usluga milijunima palestinskih izbjeglica.

EU za izbjeglice 1,4 milijarde eura

"Dodatni doprinos EU-a je osigurati da milijuni palestinskih izbjeglica i dalje imaju koristi od zdravstvenih usluga i obrazovanja u cijeloj regiji", rekao je Hahn.

U protekle tri godine EU i njene članice su donirale 1,4 milijarde eura pomoći palestinskim izbjeglicama.

Financijsku pomoć UN-ovoj agenciji je pružila i Turska, koja je ove godine donirala 10 milijuna dolara za financiranje projekata obnove u Palestini.

UNRWA, koja je osnovana 1949. godine, osigurava pomoć za milijune palestinskih izbjeglica na okupiranoj Zapadnoj obali, ali i u Jordanu, Libanu i Siriji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.