EU donio smjernice za pregovore s Velikom Britanijom

Pregovori o budućim odnosima Evropske unije s Velikom Britanijom trebali bi početi uskoro (EPA)

Ministri zemalja članica Europske unije zaduženi za evropske poslove prihvatili su na sastanku u Bruxellesu, bez rasprave, smjernice za pregovore o budućim odnosima s Velikom Britanijom, koji bi uskoro trebali početi, prenosi Hina.

Time je Europska komisija dobila mandat za pregovore, a nakon što u četvrtak vlada u Londonu definira svoje smjernice, pregovori bi trebali početi sljedećeg ponedjeljka.

Dogovor o pregovaračkom mandatu bio je postignut već u ponedjeljak na nivou veleposlanika zemalja članica, a u utorak su ministri samo potvrdili taj dogovor.

Europska unija spremna je s Velikom Britanijom sklopiti vrlo ambiciozan sporazum o trgovini, bez carina i kvota, ali je uvjet za to otvoreno i pošteno tržišno natjecanje bez nelojalne konkurencije.

Ne učestvuju u donošenju odluka

Unija će u pregovorima tražiti od Velike Britanije da zadrži visoke standarde na području državne potpore, konkurentnosti, klimatske politike, zapošljavanja, socijalnih i ekonomskih standarda i u određenim poreznim pitanjima.

Velika Britanija izašla je iz EU-a 31. siječnja i otad traje prijelazno razdoblje do kraja godine, u kojem se zapravo ništa ne mijenja osim činjenice što Velika Britanija ne sudjeluje u donošenju odluka u EU-u, ali se i dalje pridržava svih europskih pravila.

Rok do kraja ove godine iznimno je kratak i mnogi su skeptični da je moguće zaključiti ambiciozniji sporazum u tako malo vremena.

Britanska vlada najavljuje da neće tražiti produljivanje prijelaznog razdoblja.

Po sporazumu o razdruživanju, moguće je produljiti prijelazno razdoblje za dvije godine, ali zahtjev i odluka o tomu mogu biti doneseni najkasnije do srpnja.

Izvor: Agencije