EU: Dijalog Kosova i Srbije mora biti nastavljen

U Briselu napominju da su u toku kontakti i sa Srbijom i s Kosovom (Arhiva)

Evropska unija spremna je da se što je prije moguće nastavi dijalog o sveobuhvatnom pravno obavezujućem sporazumu u dijalogu Srbije i Kosova i u tom se cilju paralelno radi i na ukidanju taksi i na nastavku dijaloga.

“EU paralelno radi na pitanju taksi i na spremnosti da se što prije nastavi rad na pravno obavezujućem sporazumu. Impuls postoji, važna je politička volja s obje strane”, navode evropski diplomatski izvori iz Brisela za Tanjug.

U Briselu napominju da su u toku kontakti i sa Srbijom i s Kosovom.

‘Nema vremena za gubljenje’

I dok iz Unije poručuju kako su svjesni da 100-postotne takse Kosova na uvoz robe iz Srbije ograničavaju nastavak dijaloga, zasad nema odgovora na pitanje Tanjuga vidi li Brisel i jednostrano usvajanje statuta Trepče kao mogući novi “kamen spoticanja” u cilju nastavka dijaloga dvije strane.

Kosovo je prije dvije godine odbacilo mogućnost da se o konfiskaciji Rudarsko-metalurškog i hemijskog kombinata Trepča, koji su oni proglasili imovinom Kosova, razgovara u okviru dijaloga u Briselu.

U EU naglašavaju da su oni, kao posrednici u dijalogu, “spremni raditi onoliko brzo koliko se Srbija i Kosovo dogovore”, ali i da “pogurati” aktere kako bi ponovo sjeli za sto.

“U razgovoru s predsjednikom [Kosova] Hashimom Thacijem ponovila sam da takse moraju biti povučene kako bi dijalog bio nastavljen što prije. Normalizacija odnosa od ključnog je značaja za Kosovo, Srbiju, zapadni Balkan i EU. Nema više vremena za gubljenje”, poručila je nedavno šefica evropske diplomatije Federica Mogherini.

Brisel spreman za sastanak

Evropski komesar za pregovore o pristupanju Johannes Hahn, koji je direktno uključen u razgovore o ukidanju taksi Kosova na robu iz Srbije, kaže da se nada “obnovi pozitivne dinamike i ponovnom pokretanju dijaloga Srbije i Kosova”.

I Mogherini i Hahn smatraju da još ima vremena da se iskoristi “impuls” i da dođe postizanja pravno obavezujućeg sporazuma između Srbije i Kosova tokom mandata ove Evropske komisije, koji završava u novembru ove godine.

I dok, zvanično, u Uniji kažu da još nemaju konkretan datum za mogući nastavak dijaloga Srbije i Kosova, nezvanično se navodi da je Brisel spreman organizirati sastanak predsjednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hashima Thacija, u danima koji slijede.

Izvor: Agencije