EU daje BiH dodatnih deset miliona eura za migrante

U BiH se trenutno nalazi oko 7.400 izbjeglica i migranata kojima je potrebna pomoć (Al Jazeera)

Evropska komisija usvojila je odluku o izdvajanju deset miliona eura dodatnih sredstava za podršku Bosni i Hercegovini u rješavanju povećanog prisustva migranata i izbjeglica.

S tim dodatnim izdvajanjem, ukupna sredstva Evropske unije za pitanje migracija u Bosni i Hercegovini od početka 2018. godine iznose 34 miliona eura.

Sredstva EU-a će najvećim dijelom biti korištena za uspostavljanje dodatnih privremenih prihvatnih centara i pružanje osnovnih usluga i zaštite, uključujući hranu i smještaj te pristup sanitarnoj zaštiti i higijeni.

Privremeni prihvatni centri

Evropska unija će, također, nastaviti pružati podršku unapređenju kapaciteta vlasti u Bosni i Hercegovini na identifikaciji, registraciji i upućivanju državljana trećih zemalja koji prelaze granice te za potrebe granične kontrole i nadzora, doprinoseći na taj način sprečavanju i borbi protiv krijumčarenja migranata, trgovine ljudima i drugih vrsta prekograničnih krivičnih djela.

To će, kako se navodi, pomoći vlastima Bosne i Hercegovine pri dobrovoljnom povratku migranata u njihove države porijekla.

Prema službenim procjenama, u Bosni i Hercegovini je od januara 2018. godine ušlo gotovo 36.000 izbjeglica i migranata.

U zemlji se trenutno nalazi oko 7.400 izbjeglica i migranata kojima je potrebna pomoć, većinom u Unsko-sanskom kantonu, na zapadu Bosne i Hercegovine.

Gotovo 4.100 ih je smješteno u privremenim prihvatnim centrima koje finansira EU.

Od 2007. godine EU pruža pomoć Bosni i Hercegovini u iznosu od 58,6 miliona eura u oblasti migracija i upravljanja granicama kroz Instrument za pretpristupnu pomoć – IPA.

Zemlja je i korisnica Regionalnog IPA programa “Podrška zaštitno-osjetljivom upravljanju migracijama” u vrijednosti od gotovo 14,5 miliona eura.

Ukupna pomoć 34 miliona eura

Ukupna pomoć EU-a koja se od 2018. godine provodi u Bosni i Hercegovini za potrebe rješavanja povećanih migracija iznosi 20,2 miliona eura iz IPA-e i 3,8 miliona eura humanitarne pomoći.

S ovim dodatnim izdvajanjem, ukupna sredstva iznose 34 miliona eura.

Riječ je o dodatnim sredstvima, pored 24,6 miliona eura koje je EU osigurala Bosni i Hercegovini u oblasti azila, migracija i upravljanja granicama od 2007. godine, saopćeno je iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Agencije