EU će spriječiti različit kvalitet istih proizvoda

Hrana, Trgovina
Velika Britanija je peta ekonomija svijeta i nevjerovatno je da je u toj državi iz godine u godinu sve veći broj ljudi gladan (AP)

Europska povjerenica za pravosuđe i zaštitu potrošača Vera Jourova najavila je da će metodologija za testiranje kvalitete prehrambenih proizvoda biti spremna u travnju.

Mjesec dana kasnije moći će se pokrenuti koordinirana kampanja po zemljama članicama testiranja proizvoda u sklopu borbe protiv različite kvalitete proizvoda iste robne marke, prenosi HINA.

“Ne želim prihvatiti da se u nekim dijelovima Europe ljudima prodaje hrana lošije kvalitete nego u drugim zemljama, a iste marke i u istom pakiranju”, izjavila je povjerenica Jourova.

Potvrdila je da Istraživački centar Europske komisije uz potporu 16 zemalja članica radi na zajedničkoj metodologiji testiranja proizvoda koja će biti spremna u travnju.

“To će omogućiti zemljama članica da u svibnju pokrenu koordiniranu kampanju testiranja”, ističe Komisija.

Rezultati će biti poznati do kraja godine

Testiranje će obuhvatiti proizvode iz potrošačke košare koji se prodaju u većini zemalja članica. 

Osim kemijskog sastava, bit će testiran i okus, a rezultati istraživanja bit će objavljeni do kraja godine.

“Nastavljamo s našim akcijskom planom kako bismo konačno riješili pitanje dvostruke kvalitete. Činjenica da u tome sudjeluje 16 zemalja članica jasan je znak da nije riječ o podjeli Zapad-Istok i da ćemo se time zajedno pozabaviti”, rekla je Jourova.

Povjerenica je također najavila novi zakon o zaštiti potrošača na europskoj razini, koji će predstaviti u travnju, a koji će prevare potrošača učiniti skupljim i težim za kompanije.

Izvor: Agencije