EU će pričekati s odlukom o odgodi Brexita

Diplomati su odlučili da će proslijediti Johnsonov dogovor Evropskom parlamentu (Reuters)

Evropska unija pričekat će još neko vrijeme prije nego odluči o zahtjevu britanskog premijera Borisa Johnsona da se Brexit ponovno odgodi, kazali su evropski diplomati nakon kratkog sastanka u nedjelju, prenosi Hina.

Podijeljeni britanski parlament odbio je u subotu glasati o novom Johnsonovom dogovoru o razdruživanju od EU-a zbog čega je on morao zatražiti treću odgodu Brexita, koji je predviđen za 31. oktobar.

Na sastanku ambasadora EU-a u nedjelju, diplomati su odlučili da će proslijediti Johnsonov dogovor Evropskom parlamentu koji ga treba odobriti, a koji zasjeda u Strasbourgu iduće sedmice.

Sastanak je bio jako kratak

“Očekujemo više jasnoće pred kraj sedmice, u nadi da ćemo do tada znati kako će se stvari razvijati u Londonu”, rekao je visoki diplomat Unije.

Drugi je dodao da je sastanak bio jako kratak: “Nije bilo pitanja, nije bilo rasprave. Čekamo.”

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk rekao je u subotu da je dobio zahtjev za odgodom Brexita i da će se sada konzultirati s vladama država članica kako na njega odgovoriti.

Johnson je zatražio odgodu jer je britanski parlament usvojio zakon koji to od njega traži, no uz zahtjev je dodao i notu u kojoj objašnjava da on to lično ne želi.

Izvor: Agencije