Oglasi

EU brine zbog rastuće prisutnosti Kine na Balkanu

Gradnja elektrana, autocesta i mostova u šest zemalja zapadnog Balkana finansira se, po Johannesu Hahnu, kineskim novcem.
Hahn je ustvrdio da Peking želi izvoziti i svoj nacionalni modelEPA

Kineski ekonomski angažman na prostoru Balkana izaziva sve veću zabrinutost Evropske unije, po evropskom komesaru Johannesu Hahnu zaduženom za odnose Unije s jugoistokom Evrope.

Kina se dugo predstavljala kao zemlja koja samo slijedi svoje poslovne interese, rekao je Hahn u četvrtak navečer na skupu vodećih poslovnih ljudi njemačkog govornog područja u austrijskom zimovalištu Lechu.

"Slučaj je suprotan", rekao je komesar EU-a, ustvrdivši da Peking želi izvoziti i svoj nacionalni model.

Izbor je između evropske demokratije i tržišnog kapitalizma, s jedne strane, i diktature i nesputanog kapitalizma, s druge, rekao je Hahn.

Gradnja finansirana kineskim novcem

Pozvao je EU da nađe adekvatan odgovor na izazove iz Kine.

"Mogli bismo preispitati kinesku kupovinu strateški važnih kompanija", rekao je Hahn.

Gradnja elektrana, autocesta i mostova u šest zemalja zapadnog Balkana finansira se, po Hahnu, kineskim novcem.

Ponovio je da vanjska politika EU-a treba postati brža i prilagodljivija tako da umjesto jednoglasno odluke u pitanju vanjskih odnosa počne donositi većinom glasova članica.

"To je preduvjet za nadmetanje na globalnom nivou", ustvrdio je član Komisije. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.