EU: Bin Salman i Bashir glavne smetnje evropsko-arapskom samitu

'Samit je vrlo teško organizirati i pronaći datum', rekao je zvaničnik Evropske unije (Anadolija)

Sastanak ministara vanjskih poslova iz arapskih država i Evropske unije okončan je u ponedjeljak u Briselu bez postignutog dogovora o dnevnom redu bilateralnog samita, koji bi trebao biti održan u Sharm el-Sheikhu u Egiptu 24. i 25. februara.

Evropski zvaničnik smatra da je među razlozima i to što je Evropljanima neugodno sjesti za isti pregovarački sto sa saudijskim prestolonasljednikom i predsjednikom Sudana.

Očekuje se da će na samitu biti razmatrana brojna regionalna pitanja, prije svega pitanje mira na Bliskom istoku i situacija u Siriji.

Neslaganje Mogherini i Gheita

Dvije strane razgovarat će i o pitanjima borbe protiv terorizma i ilegalnoj migraciji, te stanju ljudskih prava u arapskom svijetu.

Kad je Federica Mogherini, visoka komesarka za vanjsku politiku i sigurnost EU-a, na konferenciji za novinare objašnjavala zašto nije postignut dogovor, prekinuo ju je generalni sekretar Arapske lige Ahmed Aboul Gheit, rekavši da je “bilo više komplikacija na evropskoj nego na arapskoj strani”.

U prijateljskom, ali jasnom pokazatelju neslaganja između dvije strane Mogherini je odgovorila: “Rekla bih da je suprotno.”

“Ovaj samit vrlo je teško organizirati i pronaći datum, to niko ne želi”, rekao je drugi zvaničnik EU-a o pregovorima na najvišem nivou, koji bi trebali biti održani krajem mjeseca.

Dodao je da se “EU želi usredotočiti na migraciju, međutim, postoje brojna osjetljiva pitanja o kojima se zemlje članice EU-a ne slažu”.

Evropski zvaničnik ukazao je i na promjenu koja se dogodila u odnosu EU-a prema saudijskom prestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu, osumnjičenom za umiješanost u ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija, zatim prema sudanskom predsjedniku Omaru al-Bashiru, koga Međunarodni krivični sud u Hagu tereti za ratne zločine, te predsjedniku Sirije Basharu al-Assadu.

‘Sve je prilično neugodno’

“Pripreme za samit idu vrlo sporo, sve je prilično neugodno”, rekao je jedan diplomat EU-a, ali je naglasio da ne postoje planovi za otkazivanje cijele stvari.

“Mnogo je neugodnih zamki koje treba izbjeći, kao što je sjedenje za istim stolom sa Saudijcima, Bashirom ili čak da se Assad vrati”, rekao je on.

“Ne sarađujemo s njim [Bashirom] direktno, ali sarađujemo sa Sudanom. Mogu poslati nekoga drugog”, rekao je zvaničnik EU-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije