EU: BiH sve više zaostaje na europskom putu

Govoreći o vladavini prava u BiH, Renzo Daviddi je ukazao kako je pravosuđe jedno od rijetkih područja gdje je registriran 'bilo kakav napredak' (Anadolija)

Zamjenik šefa Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Renzo Daviddi potvrdio je kako je BiH ostvarila slab napredak na putu prema EU-u, te napomenu kako te „temeljne stvari kao što su vladavina prava, dobro ekonomsko upravljanje, jake demokratske institucije koje jamče demokraciju i poštivanje osnovnih ljudskih prava nisu samo prazne riječi, nego nešto na čemu se zasniva društvo“.

Na konferenciji za novinare Daviddi se osvrnuo na napredak zemalja regije, podsjetivši kako je Hrvatska 28. članica EU-a, a da Srbija konstruktivno radi u smislu svog odnosa s Kosovom, što će „rezultirati prelaskom na preostalu fazu pregovora o pristupanju EU-u“.

Istaknuo je i napredak Crne Gore u procesu integracija, ali i dodao kako je Albanija „zanimljiv primjer“ kako se može promijeniti situacija u odnosu na stanje i izvještaj za ovu zemlju iz prošle i ove godine.

Slab napredak BiH

„Vrlo malo napretka je ostvareno u proteklih 12 mjeseci u BiH. Bilo je dosta obaveza koje je BiH poduzela, dano je mnogo obećanja, a vrlo malo je ispunjeno do sada“, pojasnio je Daviddi, posebno se osvrćući na implemetaciju presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci, ocijenivši to jednim od političkih prioriteta.

Prema presudi, BiH mora uskladiti izborni zakon i Ustav, kako bi pripadnici svih naroda mogli biti birani u državno Predsjedništvo i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

„Rješenje provedbe presude je neophodno kako bi stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju“, rekao je Daviddi i dodao kako je „jasno da je to preduslov za podnošenje vjerodostojne aplikacije za članstvo u EU-u.“

Napomenuo je i to kako BiH nije uspjela uspostaviti mehanizam koordinacije u pogledu programa EU-a na različitim razinama vlasti, te istaknuo kako je razočaravajuće vidjeti da je BiH jedina zemlja u regiji koja misli da metodologija koja se primjenjuje dugi niz godina i koja je primijenjena na velikom broju zemalja „samo za BiH nije dobra“.

Govoreći o vladavini prava, Daviddi je ukazao kako je pravosuđe jedno od rijetkih područja gdje je registriran „bilo kakav napredak“, uključujući procesuiranje predmeta ratnih zločina, te je u tom kontekstu spomenuo suradnju Tužiteljstva BiH s tužiteljstvima Srbije i Hrvatske.

Investitori gube interes

Ipak, primijetio je kako BiH nije pokazala spremnost da se pozabavi predmetima organiziranog kriminala i korupcije, uz napomenu kako „nema puno dokaza da se procesuiraju visokoprofilirani predmeti, čime potencijalni investitori gube interes za investiranje u zemlji s visokim stupnjem korupcije“.

Govoreći o osnovnim ljudskim pravima, upozorio je na diskriminaciju romske manjine, te LGBT populacije.

„Sloboda izražavanja je, također, nešto zbog čega smo izražavali zabrinutost tokom čitave godine i to područje, također, pokriva izvještaj o napretku“, rekao je Daviddi, te dodao da EU ostaje jasno posvećena europskoj budućnosti BiH.

„EU ne može umjesto vas poduzeti aktivnosti. Postoji neophodnost da se politička elita ove zemlje, ali i civilno društvo ozbiljnije uključe kako bi se postigao konačni cilj. Taj cilj ima veliku podršku građana BiH“, rekao je Renzo Daviddi, zaključivši kako je BiH u proteklu godinu dana pokazala da zaostaje za zemljama regije na europskom putu.

Daviddijev nadređeni, šef Delegacije EU-a u BiH Peter Sorensen, prethodno je Izvještaj Europske unije o napretku Bosne i Hercegovine uručio predsjedavajućem Vijeća ministara Vjekoslavu Bevandi.

Izvor: Agencije