EU bez roaminga možda već od idućeg ljeta

Kompanije bi trebale ponuditi pakete 'pričajte kao kod kuće', koji bi pokrili cijelu EU (EPA)

Europska komisija je usvojila kontroverzne reforme telekomunikacijskog sektora koje će, kako je ocijenjeno, formirati „u potpunosti povezanu“ Europu i okončati visoke i nepopularne troškove roaminga unutar Europske unije.

Predsjednik Komisije Jose Manuel Barroso u govoru je pred Europskim parlamentom poručio kako je od vitalnog značaja da postoji „jedinstveno tržište“ u sektoru telekomunikacija, kako bi se osiguralo da EU ne zaostane za drugim regijama svijeta.

„Ovaj prijedlog će sniziti cijene za korisnike, a Europa će sve više i više postajati digitalna i pružiti nove mogućnosti korisnicima. Zar nije paradoksalno da imamo unutarnje robno tržište, ali da, kad je riječ o digitalnom sektoru, i dalje imamo 28 tržišta“, rekao je Barroso.

Reforma telekomunikacija u cilju rušenja nacionalnih barijera, po njegovom mišljenju, „od ključnog je značaja za konkurentnost i zapošljavanje, te polaže osnovu za prosperitet u godinama koje dolaze“.

‘Pričajte kao kod kuće’

Glavni prijedlog je da od srpnja 2014. godine budu ukinuti troškovi roaminga, odnosno dodatnih troškova koje korisnici plaćaju za dolazne pozive kada koriste svoje mobilne telefone ili prijenosne uređaje u inozemstvu, prenijele su agencije.

Kompanije bi trebale ponuditi pakete „pričajte kao kod kuće“, koji bi pokrili cijelu EU ili dozvoliti korisnicima pretplate na druge poslužitelje roaminga bez naknada na njihove originalne SIM kartice, navedeno je u priopćenju Komisije.

Povjerenica EU-a za telekomunikacije Neelie Kroes je ranije snizila troškove roaminga i sada joj je cilj potpuno ih ukinuti, ali operateri tvrde da su oni od ključnog značaja za njihov profit, jer doprinose financiranju ogromnih investicija u EU-u.

U cilju formiranja jedinstvenog tržišta telekomunikacija, izvršno tijelo EU-a predviđa uvođenje jedinstvenog regulatora za odobravanje rada kompanija u svih 28 članica EU-a, koji bi zamijenio pojedinačne nacionalne regulatore.

Internet kao otvoreni sustav

Za mobilne pozive unutar EU-a troškovi ne bi smjeli prijeći 0,19 eurocenti po minuti, navela je Komisija.

Osim toga, Europska komisija je, također, podržala „neutralnost mreže“, tj. princip da internet treba biti otvoreni sustav, odnosno da kompanijama bude zabranjeno sklapanje sporazuma o, naprimjer, većoj brzini prijenosa podataka, što u praksi može ograničiti pristup njihovim rivalima.

Paket prijedloga Komisije, među kojima je i unapređenje prava korisnika širom EU-a, sada ide u Europski parlament i liderima EU-a na odobravanje.

Izvor: Agencije