EU bez dogovora o ukidanju embarga Siriji

Ministri Evropske unije nisu uspjeli postići dogovor o ukidanju embarga na uvoz oružja u Siriju kako bi pomogli pobunjenicima koji se bore protiv predsjednika Bashara al-Assada, rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger.

„Nažalost, nakon dugih razgovora nije bilo moguće pronaći kompromis sa Velikom Britanijom i Francuskom“, rekao je novinarima u pauzi razgovora.

Kako kaže reporterka Al Jazeere Katarina Drlja, koja prati sastanak u Briselu, još nema službene izjave iz kabineta Catherine Ashton, šefice evropske diplomatije.

Prema njenim riječima, jedno od glavnih pitanja koje su novinari postavili austrijskom ministru jeste šta se dešava 1. juna, jer tada ističe rok embargu Siriji, na šta je on odgovorio da, prema njegovom razumijevanju, sankcijski režim pada tog datuma, što znači da će svako moći slati oružje kako bude htio.

Dodao je da je to za Austriju zabrinjavajuće i ona će režim sankcija uspostaviti na nacionalnoj razini, s čime su se složile i neke druge zemlje.

„Zašto nema dogovora, prstom je pokazao na Francusku i Veliku Britaniju. Rekao je kako su te zemlje predložile da se ukine embargo, ali da se zemlje obavežu da neće slati oružje do 1.8.“, kazala je naša reporterka.

Međutim, Spindelegger je rekao kako to uopće nije kompromis, jer u roku ta dva mjesec te zemlje ionako ne bi mogle ni logistički izvesti slanje oružja.

Austrijski ministar naveo je da će se sastanak nastaviti u 22 sata, kada će samo dogovoriti kako iskomunicirati neuspjeh nakon toliko sati pregovora.

„On je kazao kako će to biti samo kratko te da, ako Francuska i Britanija ne dođu sa novim prijedlogom, definitivno nema uspjeha“, istakla je naša reporterka.  

Različiti stavovi

Velika Britanija, kao najveći zagovornik ukidanja embarga, smatra da će naoružavanje opozicije primorati režim predsjednika Bashara al-Assada na pregovore.

„Pokušali smo na prethodnim sastancima dati sve od sebe kako bi EU imala zajedničku politiku. Ali, naravno, u slučaju da nemamo u budućnosti, svaka država će morati raditi na postavljanju vlastitih sankcija ili na revidiranju sankcija koje su već nametnute režimu“, kazao je britanski ministar William Hague.

Protivnici, pak, navode da će takva odluka samo dodatno otežati ionako tešku situaciju u Siriji. Eventualna odluka mora biti donesena uz saglasnost svih članica EU.

„Smatram da se EU mora držati postavljenih granica. Uvijek smo imali neslaganja u vezi s isporukom oružja. Mi smo zajednica mira i želimo ostati takvi“, istakao je ranije šef austrijske diplomatije Michael Spindelegger.

„Mislim da je sada pravi trenutak da se zalažemo za ljudska prava koja Assadov režim krši dnevno, ali istovremeno da se ne uvučemo u sukob samo kako bismo dostavili oružje.“

Njegov kolega iz Holandije Frans Timmermans smatra da „ako jedna od strana u sukobu, u ovom slučaju Assad, ima gotovo neograničen pristup oružju i misli da će nabavljanjem sve više oružja vojno pobijediti – onda sam siguran da će to nastaviti i činiti“.

„Ali, kako znamo da će taj čovjek učiniti sve da pobijedi, uključujući i najgroznija djela terorizma, i ako će mijenjanje embarga na oružje poslati jasnu poruku Assadu, govoreći mu: ‘Znaš šta, i druga strana će imati pristup oružju, ako ne odeš u Ženevu na pregovore’. U tom kontekstu, mislim da će mijenjanje politike embarga na oružje biti korisno. Sa druge strane, po mom mišljenju, veoma je važno da Evropska Unija govori sa jednim glasom“, rekao je Timmermans.


Sirijska nacionalna koalicija izabrala nove članove

Pogibije članova Hezbollaha

Najmanje 79 pripadnika libanske organizacije Hezbollah, koji se bore na strani sirijske vojske, poginulo je prošle sedmice u Qusayru, u centralnoj sirijskoj provinciji Homs, saopćila je u ponedjeljak nevladina organizacija.

“Broj libanskih boraca iz Hezbollaha koji su proteklih mjeseci poginuli u predgrađima Damaska i Homsa porastao je na 141”, objavila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

“Među njima je i 79 boraca koji su poginuli od 19. do 26 maja. Oni su stradali od mina, snajpera i razmjene vatre u Qusayru i okolini”, dodala je Opservatorija.

Izvor blizak Hezbollahu u nedjelju je rekao da broj poginulih pripadnika te organizacije za nekoliko mjeseci učestvovanja u borbama u Siriji iznosi 110 i da su većina njih poginuli u Qusayru.

Hezbollah je prije nekoliko mjeseci počeo slati svoje članove u Siriju, gdje se bore na strani sirijske vojske. Ali bitka za Qusayr bila je njihov najveći i najpogibeljniji angažman do sada.

Poruke Nasrallaha

Samo u subotu su u Qusayru poginula 22 pripadnika te šiitske libanske organizacije. Istog dana njen lider Hasan Nasrallah obećao je da će Hezbollah pobijediti u Siriji.


Sirijske izbjeglice između vlade i pobunjenika

“Poručujem svim časnim ljudima, mudžahedinima, herojima: uvijek sam vam obećavao pobjedu i sada vam obećavam novu pobjedu u Siriji”, izjavio je Nasrallah na ceremoniji povodom obilježavanja 13. godišnjice izraelskog povlačenja iz Libana.

Nasrallah je kazao da će Hezbollah uvijek biti uz svog saveznika, predsjednika Sirije Bashara Assada i njegov režim, ističući da su u igri i sami interesi Hezbollaha.

“Mi ćemo nastaviti tim putem, snositi odgovornost i žrtve. Ovo je naša bitka i obećavam vam pobjedu”, kazao je Nasrallah.

On je zatražio da Liban bude pošteđen nasilja u susjednoj Siriji. Ali u nedjelju je nekoliko raketa palo na Hezbollahovo uporište u južnom dijelu Bejruta i tom prilikom je ranjeno četvero ljudi.

A sukobima između alavita, koji podržavaju sirijski režim i Assada, koji je, također, alavit, te sunija, koji su pristalice pobunjenika, u sjevernoj libanskoj luci Tripoli prošle nedjelje je poginula 31 osoba.

Izvor: Agencije