EU: Bez dogovora o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji

Francuska, Italija i Njemačka odbaciju ideju razdvajanja početka pregovora Tirane i Skoplja (EPA)

Lideri Evropske unije prekinuli su rano jutros razgovore bez sporazuma o tome da se pokrenu pregovori sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom za članstvo u Uniji, a dogovoreno je da se odluka o tome donese do kraja oktobra, objavio je Tanjug.

Dvije zemlje očekivale su da na samitu dobiju zeleno svjetlo za početak pregovora o pridruživanju EU, ali Evropska komisija insistirala je da budu ispunjeni svi kriteriji, prenosi AP.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron odbio je da odobri ijednoj novoj državi da pristupi u EU dok se procedure proširenja ne unaprijede, dok se Holandija protivila kandidaturi Albanije.

“Nismo napravili zaključak o tome danas, ali sutra ćemo nastaviti da raspravljamo o tome”, izjavio je finski premijer Antti Rinne, čija država trenutno predsjedava EU.

Upitan o šansi da se pronađe kompromis, on je kazao da nije siguran da je to moguće, ali da se nada da je moguće postići sporazum.

Protivljenje nekih članica

Diplomatski izvori ranije su naveli da zemlje članice pokušavaju doći do zajedničkog teksta zaključaka kojim bi se poslala pozitivna poruka zemljama kandidatima, ali ne i dalo zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora.

Razgovori EU lidera o proširenju i procesu pristupanja Uniji počeli su iza 19:00 sati u četvrtak, a zajedničkog stava nije bilo ni nakon ponoći, prenosi Tanjug.

Iako veliki broj zemalja EU-a smatra da bi trebalo početi pristupne pregovore i s Albanijom i sa Sjevernom Makedonijom, grupa zemalja, među kojima su Holandija, Danska i Španija, zalaže se za otvaranje pregovora samo sa Skopljem, navode izvori sa sastanka.

Istovremeno, Francuska, Italija i Njemačka odbaciju ideju razdvajanja početka pregovora Tirane i Skoplja.

Francuska se, pored protivljenja otvaranju pregovora s obje zemlje, zalaže i za promjenu metodologije procesa pristupanja.

Razmatrane sve opcije

Izvori iz Evropskog vijeće kažu da neke zemlje članice, na prvom mjestu Francuska, Njemačka, Holandija i Danska, pokušavaju usaglasiti tekst koji bi odložio pristupne pregovore Albanije i Sjeverne Makedonije za 2020. godinu, ali i pokušao “ohrabriti” ove dvije zemlje.

Pitanje proširenja je bila je prva tačka razgovora lidera tokom večere u Briselu, odmah nakon usvajanja sporazuma o Brexita.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk ovo pitanje uvrstio je u agenda samita EU-a nakon neuspjeha evropskih ministra da postignu konsenzus oko novih koraka u pristupnom procesu Skoplja i Tirane.

Iz finskog predsjedavanja EU-om kažu da su zemlje članice razmatrale sve moguće opcije, među kojima i razdvajanje početka pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije, kako bi postigle bilo kakav napredak.

Francuska je i tom prilikom ostala pri poziciji da ni jedna, ni druga zemlja nisu ispunile uslove za početak pregovora, ali i da se cijeli proces pristupanja treba reformirati prije nastavka integracija zemlja koje žele postati nove članice Unije.

Izvor: Agencije