Oglasi

EU bez dogovora o otvaranju novog poglavlja sa Srbijom

Sljedeća prilka za novi korak Srbije u procesu pregovora o članstvu već najesen.
Ovo je prvi put da od početka pristupnih pregovora Srbije sa EU-om da Srbija nije otvorila nijedno pristupno poglavljeAl Jazeera

Zemlje članice Evropske unije nisu postigle dogovor oko otvaranja novog poglavlja u pritsupnim pregovorima sa Srbijom.

Sljedeća prilka za novi korak Srbije u procesu pregovora o članstvu već najesen, saznaje Tanjug u Briselu.

Ponovnu raspravu o napretku Srbije u procesu pristupanja tražila je Francuska nakon što Srbija nije dobila “zeleno svjetlo” svih zemlja članica na sastanku Radne grupe za Zapadni Balkan (COELA) početkom ove sedmice.

Dosad otvoreno 18 pristupnih poglavlja

Iako ni ambasadori EU 27 (COREPER) nisu došli do konsenzusa o otvaranju poglavlja 2 u pristupnim pregovorima sa Srbijom, zemlje članice su zatražile da se o nastavku otvaranja pristupnih poglavlja sa Srbijom razgovara odmah nakon objavljivanja izvještaja Evropske komisije o napretku koji je najavljen za jesen.

Ovo je prvi put da od početka pristupnih pregovora Srbije sa EU-om 2014. godine tokom šest mjeseci predsjedavanja jedne članice, u ovom slučaju Hrvatske, Srbija ne otvori nijedno pristupno poglavlja.

Srbija je od 35 pristupnih poglavlja do sada otvorila 18, a dva i privremeno zatvorila.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.