EU: 400.000 eura pomoći Srbiji za izbjeglice

Hitna finansijska pomoć EU Srbiji za rješavanje izbjegličke krize dostigla skoro 2,5 miliona eura (EPA)

Evropska unija spremna je da osigura 400.000 eura pomoći za pripremu privremenog smještaja za izbjeglice u Beogradu, saopćila je Delegacija EU u Srbiji.

Kako je navedeno, izabran je i partner iz nevladinog sektora koji će voditi projekat ove pomoći.

Time je hitna finansijska pomoć EU Srbiji za rješavanje izbjegličke krize dostigla skoro 2,5 miliona eura. Kako se dodaje u saopćenju, razgovara se i o daljnjoj pomoći.

Šef Delegacije EU u Republici Srbiji, ambasador Michael Davenport, izjavio je da će EU nastaviti da podržava reforme sistema dobijanja azila u Srbiji, kao i poboljšanje kontrole granica.

“EU je zadovoljna što može da osigura ovu dodatnu pomoć Srbiji. Vlada Srbije je reagovala pozitivno i odgovorno na izbjegličku krizu. Kao i u slučaju velike pomoći tokom i nakon prošlogodišnjih poplava, EU je vodeći partner Srbije u suočavanju sa novim izazovima”, rekao je Davenport.

Rješenje u duhu solidarnosti

Dodao je da EU od početka podržava napore Srbije, osiguravajući pomoć izbjeglicama preko Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i Crvenog krsta Srbije.

“Oni rade fantastičan posao”, kazao je. 

EU je, zaključuje Davenport, spremna da osigura daljnju pomoć, shodno procjenama Vlade Srbije.

“Ovaj izazov je pred čitavom Evropom. Naša obaveza je da pronađemo održivo rješenje u duhu solidarnosti. Srbija u tome ima svoju ulogu”, poručio je ambasador Evropske unije u Srbiji.

Izvor: Agencije