Oglasi

EU: 100 miliona tona bačene hrane godišnje

Više od 100 miliona tona hrane godišnje se baci u zemljama Evropske unije, navodi se u najnovijem izvještaju EK-a.
Blizu trećina proizvedene hrane u svijetu propadne ili se baciReuters

Više od 100 miliona tona hrane godišnje se baci u zemljama Evropske unije, navodi se u najnovijem izvještaju Evropske komisije.

Prema procjenama komisije, količina bačene hrane na godišnjem nivou do 2020. popet će se na 126 miliona tona, prenosi Tanjug.

"Blizu trećina proizvedene hrane u svijetu propadne ili se baci", navodi se u izvještaju.

U Evropskoj uniji, za 42 posto ukupne količine bačene hrane odgovorna su domaćinstva, za 39 posto odgovorna je prehrambena industrija, za 14 posto krivi su restorani i ostale službe za distribuciju hrane, a za pet posto odgovorne su trgovačke radnje.

U izvještaju Komisije se navodi da sve zemlje članice EU-a ne posjeduju podatke o količini bačene hrane.

Rasipništvo domaćinstava

U Francuskoj, na primjer, 2011. količina bačene hrane iz domaćinstva bila je deset puta veća nego iz prodavnica prehrambenih proizvoda.

U izvještaju se apelira da svi treba da pomognu smanjenju bacanja hrane.

Domaćinstva imaju tendenciju da kupuju previše hrane koju odlažu na nepropisan način tako da dolazi do kvarenja, da kupuju proizvode kojima se ističe rok upotrebe, da bacaju okrajke hljeba i da ljušte voće čija kora je jestiva.

Distributeri hrane odgovorni su za nepropisno skladištenje proizvoda i za pretrpavanje police hranom zbog čega se često oštećuje ambalaža.

U Francuskoj je pokrenuto više inicijativa protiv rasipanja hrane kao što je plasiranje posebnih polica za "ružno" voće i povrće koje se prodaje po simboličnim cijenama, kao i uvođenje u svim restoranima pakovanja nepojedene hrane u Sjedinjenim Američkim Državama poznatog kao "doggy bag".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.