Etiopski novinar osuđen na 18 godina zatvora

Aktivističke grupe tvrde da Etiopija koristi antiterorističke zakone kako bi se obračunala sa disidentima i medijima (Al Jazeera)

Etiopski novinar Eskinder Nga osuđen je na 18 godina zatvora za „terorizam“, dok su 23 reportera i aktivista dobili između osam godina zatvora i doživotne kazne, nakon suđenja u Etiopiji koje su osudile grupe za ljudska prava.   

Eskinder i član opozicije Andualem Arage, koji je osuđen na doživotni zatvor, proglašeni su krivim za „učestvovanje u terorističkoj organizaciji“ i „planiranje terorističkog čina“, rekao je sudija Hussein Yimer u petak.  

Etiopija, koja prima veliku pomoć od Zapada, tvrdi da se na ovaj način bori protiv separatističkih pobunjeničkih pokreta i naoružanih grupa koje podržava Eritreja.

Međutim, aktivističke grupe kažu da ova zemlja na Rogu Afrike, koja se nalazi između nasiljem zahvaćene Somalije i Sudana, koristi antiterorističke zakone kako bi se obračunala sa disidentima i medijima.

Andualem je proglašen krivim i za djelovanje kao „lider ili donosilac odluka terorističke organizacije“.

Njemu je presuđeno bez mogućnosti pomilovanja, dodao je sudija. Eskinder je osuđen za saradnju sa zakonom zabranjenom grupom Ginbot 7, koja se smatra terorističkom organizacijom prema etiopskom zakonu.

Žalba na presudu

Slične kazne su u junu dobile i 24 osobe na osnovu optužbi za terorizam, a njih 16 je osuđeno u odsustvu, budući da su pobjegli iz zemlje. Međutim, Eskinder i Andualem su u petak bili u sudnici kada im je izrečena presuda.

Obučeni u odijela, mahali su svojim porodicama kada su ušli u sudnicu, ispunjenu prijateljima, članovima porodica, kao i aktivistima, novinarima i diplomatama.

Andualemov advokat Abebe Guta nakon presude je rekao da njegov klijent nije imao fer suđenje.

„Po mom mišljenju, osporili smo dokaze tužilaštva izvan svake sumnje“, kazao je novinarima. 

Eskinder je najavio žalbu na presudu, a tu mogućnost ima u narednih 45 dana.

Prognani opozicijski vođa Berhanu Nega također je osuđen na doživotni zatvor na osnovu optužbi za izdaju nakon parlamentarnih izbora 2005. godine, međutim, on je poslije pomilovan.

Izvor: Agencije