Etiopija zabranjuje strancima usvajanje djece

Etiopija je jedna od zemalja iz koje dolazi najviše usvojene djece u SAD-u (EPA)

Etiopske vlasti zabranile su strancima usvajanje etiopske djece zbog bojazni od zlostavljanja i zanemarivanja u inozemstvu, prenosi Hina.

Etiopija je jedna od zemalja iz koje dolazi najviše usvojene djece u SAD-u, približno 20 posto.

U evropskim državama usvajanje djece iz inozemstva često ide posredstvom neprofitnih udruženja, dok u SAD-u to obavljaju profitne agencije. 

Usvajanje djece iz siromašnijih dijelova svijeta veliki je hit u Hollywoodu, a u tom trendu prednjače Angelina Jolie i Brad Pitt, koji, uz svoje troje biološke djece, imaju i troje usvojene – iz Kambodže, Vijetnama i Etiopije.

No, 2013. godine jedan američki par osuđen je zbog ubistva usvojene etiopske djevojčice.

Slučaj je potaknuo raspravu o opravdanosti usvajanja etiopske djece, naročito kad je riječ o američkim parovima.

Danska je obustavila usvajanje djece

Na probleme su upozorile etiopske grupe za zaštitu dječijih prava, uz objašnjenje da od toga najviše koristi imaju trgovci ljudima, kojima je to unosno tržište.

Istovremeno, djeca ne idu nužno u dobre ruke i nerijetko su podvrgnuta zlostavljanju.

Prije dvije godine Danska je obustavila usvajanje djece iz Etiopije.

Etiopski zastupnici sada traže da siročad i ostale ranjive grupe djece budu pod zaštitom lokalnih službi, koje bi o njima vodile brigu, a neki upozoravaju da je takvih službi premalo.

Amerikanci su od 1999. godine usvojili više od 15.000 etiopske djece, a mnoge su usvojili parovi iz evropskih zemalja, većinom iz Španije, Francuske i Italije.

Izvor: Agencije