Oglasi

Etihad nadomak preuzimanja Alitalije

Investicija Etihada u Alitaliju mogla bi iznositi i 600 miliona eura.
Pregovori dvije kompanije trajali su više mjeseciAP

Direktor Etihad Airwaysa James Hogan rekao je kako postoji velika šansa da će ta aviokompanija sklopiti sporazum o preuzimanju velikog udjela u italijanskoj Alitaliji.

Dvije aviokompanije zajednički su saopštile u nedjelju da je Etihad Airways potvrdio kako će uputiti pismo u kojem će detaljno iznijeti uslove za predloženi udio u investiranju.

Pregovori između dvije kompanije o tome trajali su više mjeseci, prenijele su agencije.

"Veoma nam je drago što možemo nastaviti ovaj proces i nadamo se da će biti uspješno okončan", rekao je Hogan.

Velike investicije

Ministar saobraćaja u italijanskoj vladi Maurizio Lupi rekao je u intervjuu za državnu medijsku kuću Rai News da bi investicija Etihada mogla iznositi i do 600 miliona eura i da bi njome mogli biti obnovljeni rimski aerodrom Fiumicino i milanski Malpensa.

Sporazum podrazumijeva i pregovore banaka o dugu od 500 miliona eura, pri čemu će jedan dio možda biti otpisan, dok bi ostalo bilo preneseno u akcije.

Konačan sporazum, koji treba odobriti Evropska unija, mogao bi biti sklopljen za mjesec, rekao je Leti.

Međutim, kako navode italijanski mediji, sporazumom će vjerovatno biti predviđena otpuštanja radnika, zbog čega se očekuje protivljenje sindikata.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.