Etički odbor FIFA-e odbio Blatterovu žalbu

Blatter se uporedio sa predsjednikom države kojeg može svrgnuti jedino parlament (Arhiva)

Etički odbor Svjetske nogometne asocijacije (FIFA) odbacio je žalbu predsjednika Seppa Blattera na suspenziju od devedeset dana.

Blatter je tvrdio da on nije podložan pravilima tog tijela i da mu jedino Kongres može oduzeti ili ograničiti dužnost predsjedavajućeg svjetske kuće nogometa.

Blatter je suspendiran na 90 dana, zajedno s predsjednikom Evropske nogometne asocijacije (UEFA) Michelom Platinijem, a obojica su upleteni u korupcijski skandal u FIFA-i, koji obuhvaća istrage u Švicarskoj i Sjedinjenim Američkim Državama.

Etički odbor FIFA-e istražuje njihovo ponašanje i obojica su suočeni s mnogo dužim suspenzijama kada bude donesena konačna presuda, najvjerovatnije u decembru.

U intervjuu za švicarsku televiziju u srijedu Blatter se uporedio sa predsjednikom države kojeg može svrgnuti jedino parlament. On tvrdi da je to FIFA-in Kongres, koji okuplja 209 nacionalnih nogometnih saveza, od kojih svaki ima po jedan glas.

Pravila odbora

Međutim, Andreas Bantel, glasnogovornik Etičkog odbora, izjavio je da se pravila odbora odnose na svakog ko ima neku funkciju u svijetu nogometa i da nema izuzetaka.

Korupcijski skandal unutar FIFA-e izbio je u maju sa policijskim premetačinama i hapšenjima nogometnih zvaničnika u jednom hotelu u Cirihu, uoči kongresa FIFA-e.

Četrnaest zvaničnika, među kojima su dva potpredsjednika, optuženi su u SAD-u.

Blatter je, također, u Švicarskoj predmet istrage vezano za isplatu više od dva miliona švicarskih franaka od FIFA-e Platiniju 2011. godine za posao obavljen devet godina prije toga.

Izvor: Agencije