ETA predaje oružje nakon pola stoljeća

ETA je prestala s oružanim aktivnostima 2011. (EPA)

Baskijska separatistička organizacija ETA predat će oružje 8. aprila pored grada Bayonne u Francuskoj, čime nakon pet desetljeća neće više postojati kao oružana grupa, saopćilo je baskijsko-francusko građansko udruženje koje posreduje u razoružanju.

Euskadi Ta Askatasuna (ETA), odnosno Baskija i Sloboda, prestala je s oružanim aktivnostima 2011. godine no nije predala oružje niti se raspustila.

“Operacija razoružanja ETA-e provest će se na siguran način izvan Bayone s ciljem potpune predaje oružja što će na kraju biti provjereno”, saopćilo je udruženje Bake Bidea, što na baskijskom jeziku znači “Put prema miru”.

Tehnička predaja trebala bi se odvijati pored grada s 45.000 stanovnika na jugozapadu Francuske kako bi razoružanje proteklo neometano i bez incidenata.

ETA je nastala 1958. a pripisuje joj se više od 820 ubistava u pokušaju stvaranja nezavisne socijalističke države na sjeveru Španije i jugozapadu Francuske. Zbog bombaških napada i otmica nalazi se na popisu terorističkih grupa u Španiji, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Državama.

U zatvorima više od 300 članova ETA-e

Nekoliko grupa aktivista, samoinicijativno je prustupilo posredovanju u predaji oružja koje su najavili 17. marta putem tiražnih francuskih novina Le Monde. Pozvali su francusku i špansku vladu da se suzdrže od hapšenja i ne opstruiraju razoružanje.

Petoro njihovih pripadnika bilo je uhapšeno u decembru kada su s francuske strane vadili dio zakopanih pištolja, automatskih pušaka, eksploziva i detonatora. Ostatak oružja također bi se trebao nalaziti u francuskoj Baskiji uz granicu sa Španijom.

Vlada desnog centra premijera Mariana Rajoya poručila je iz Madrida kako “s teroristima nema pregovora” i kako očekuje predaju oružja i raspuštanje ETA-e. Vlada lijevog centra francuskog predsjednika Francoisa Hollandea također nema namjeru pregovarati s ETA-om.

Prošle godine je u Francuskoj uhapšeno nekoliko visokopozicioniranih članova grupe. U španskim i francuskim zatvorima nalazi se više od 300 njenih pripadnika.

Izvor: Agencije