Estonija: Rusija narušila naš zračni prostor

Avion, Zrakoplov, Rusija, Antonov
Estonska vojska je saopćila je da je ruski avion u zračnom prostoru Estonije ostao jednu minutu (EPA)

Glavni stožer estonskih obrambenih snaga priopćio je da je zrakoplov An-148 ruskih pograničnih snaga, navodno, narušio zračni prostor te zemlje.

“Prvog studenog u 9:33 sati u zračni prostor Estonije bez dozvole je ušao zrakoplov pograničnih snaga Ruske Federacije An-148. Narušavanje zračnog prostora dogodilo se u blizini otoka Vaindloo, a zrakoplov je u zračnom prostoru Estonije ostao oko jednu minutu”, priopćio je estonski stožer, kako prenosi Tanjug. 

U priopćenju se dodaje da je zrakoplov imao uključen primopredajnik i predstavio je plan leta kao i da u vrijeme narušavanja zračnog prostora An-148 nije bio u radio-kontaktu s kontrolom zračnog prometa Estonije, prenosi Sputnjik.

Protestna nota

Prema podacima estonske vojske, ruski veleposlanik u Talinu u utorak je pozvan u Ministarstvo vanjskih poslova Estonije, gdje su mu uručili prosvjednu notu.

Ministarstvo obrane Rusije je više puta priopćilo da se svi letovi ruskog zrakoplovstva izvode u strogom skladu s međunarodnim propisima o korištenju zračnog prostora iznad neutralnih voda, bez narušavanja granica drugih država, navodi Sputnjik.

Izvor: Agencije