Esad Džudžo novi predsjednik BNV-a u Srbiji

Konstitutivnom sjednicom predsjedavao je najstariji vijećnik Sait Kačapor, nosilac liste 'Vakat je' (Anadolija)

U Novom Pazaru kontituisan je novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) održavanjem konstitutivne sjednice i potvrđivanjem mandata izabranim vijećnicima s tri liste koje su učestvovale na izborima za nacionalna vijeća održanim 4. novembra, javlja Anadolija.  

Glasovima 22 vijećnika s listi “Samoopredjeljenje – dr. Sulejman Ugljanin” i “Vakat je – prof. dr. Sait Kačapor” kandidat za vijećnika s liste Sulejmana Ugljanina, sociolog Esad Džudžo, izabran je na prvoj redovnoj sjednici Vijeća za novog predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

“Bošnjačko nacionalno vijeće će u novom sazivu nastaviti rad na unapređivanju kolektivnih i nacionalnih prava. Trudit ćemo se da već na prvoj sjednici imamo program koji sam ja nazvao četiri plus jedan, da nastavimo borbu da se Bošnjaci vrate u Ustav Srbije, te da se u ustavnoj reformi reguliše i odredi status regije Sandžak”, rekao je Džudžo.

Najviše vijećnika s liste Sulejmana Ugljanina

Nakon izbora je zahvalio dosadašnjem predsjedniku BNV-a Sulejmanu Ugljaninu, koji ga je i predložio za novog predsjednika najvećeg predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji.

Podsjetimo, on je već rukovodio Bošnjačkim nacionalnim vijećem u tehničkom mandatu od 2010. do 2014.

Konstitutivnom sjednicom predsjedavao je najstariji vijećnik Sait Kačapor, nosilac liste “Vakat je”.

U novom sazivu BNV-a lista “Samoopredjeljenje – dr. Sulejman Ugljanin” imat će 14 vijećnika, lista “Matica bošnjačka – akademik Muamer Zukorlić” 13, dok lista “Vakat je – prof. dr. Sait Kačapor” ima osam mandata.

Izvor: Agencije