Oglasi

Eruptirao indonezijski vulkan Agung

Vulkan Agung na indonezijskom turističkom otoku Baliju eruptirao je u nedjelju ujutro, izbacivši vulkanski pepeo u visinu dva kilometra.
Zadnja velika erupcija Agunga bila je 1963. godine, kad je poginulo više od 1.000 ljudiEPA/Ilustracija

Vulkan Agung na indonezijskom turističkom otoku Baliju eruptirao je u nedjelju ujutro, izbacivši vulkanski pepeo u visinu dva kilometra, rekli su zvaničnici.

Za sada podataka o žrtvama nema, ali i dalje ostaje na snazi upozorenje trećeg stepena, od moguća četiri.

Vlasti i dalje upozoravaju javnost na poštivanje zone sigurnosti u krugu od četiri kilometra.

Druga dva vulkana na otoku Javi nastavljaju eruptirati.

Na snazi je i dalje stanje pripravnosti zbog vulkana Broma, na istočnoj Javi, i Merapija, u Yogykarti.

Zadnja velika erupcija 1963.

"Ovo je normalna situacija i javnost ne treba osjećati paniku, sve dok ostaju izvan opasne zone. Nemojte pokušavati doći bliže krateru kako bi snimali vulkanske aktivnosti u krateru", upozorio je glasnogovornik nacionalne Agencije za pomoć pri katastrofama Sutopo Nugroho.

Poneki strani planinari ignorirali su opasnu zonu i pokušavali su popeti se na planinu Agung, zbog čega su spasioci morali pretraživati planinsko područje kako bi ih evakuirali.

Zadnja velika erupcija Agunga bila je 1963. godine, kad je poginulo više od 1.000 ljudi i uništeno nekoliko sela na njegovim obroncima.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.