Ersin Tatar izabran za novog predsjednika Sjevernog Kipra

Dosadašnji premijer Tatar je pobijedio sa osvojenih 51,74 posto glasova (EPA)

Prema preliminarnim rezultatima Vrhovne izborne komisije Sjevernog Kipra, premijer Tatar je pobijedio sa osvojenih 51,74 posto glasova, dok je Akinci osvojio 48,26 posto.

Birači na Sjevernom Kipru glasali su danas na 738 birališta, koja su zatvorena u 18 sati po lokalnom vremenu. Zabilježena je izlaznost od 67 posto, a u prvom krugu je izlaznost iznosila 58 posto.

Jubilarni deseti predsjednički izbori na Sjevernom Kipru održani su uz poštivanje epidemioloških mjera sprečavanja širenja koronavirusa.

Erdoganova čestitka

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan čestitao je Ersinu Tataru na pobjedi na predsjedničkim izborima u Turskoj Republici Sjevernom Kipru, javlja AAnadolija.

Erdogan je na Twitteru napisao kako u ime naroda i lično ime čestita dosadašnjem premijeru Sjevernog Kipra Tataru na izboru za novog predsjednika te zemlje.

“Turska će nastaviti ulagati maksimalne napore u zaštiti prava i interesa kiparskih Turaka“, poručio je Erdogan.

Pobjedu na predsjedničkim izborima u Sjevernom Kipru Tataru je čestitao i turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Oštra predizborna kampanja

Nakon sukoba oko prava na eksploataciju fosilnih goriva u vodama istočnog Mediterana između Turske i Grčke, zaoštrila se i predizborna kampanja između dvojice glavnih političkih lidera i pretendenata na položaj šefa kiparskih Turaka, veterana i aktuelnog predsednika Mustafe Akincija (72) koji se protivi kompletnoj dominaciji Ankare i njegovog protivnika Ersina Tatara (60) koji se zalaže da potpuno usklađivanje sa politikom zvaničnom turskom politikom, prenosi Tanjug.

Međunarodno priznata država je Kipar koji se nalazi na južnom, grčkom dijelu ostrva.

Grčki dio Kipra je članica EU, dok je samo Turska priznala državu kiparskih Turaka na sjeveru ovog podjeljenog mediteranskog ostrva.

Sastanak sa kiparskim Grcima

Podjela među kiparskim Turcima na one koji bi da imaju veći stepen samostalnosti u odlučivanju i zalažu se za umjereni uticaj Turske i one koji bi da se potpuno povinuju volji Ankare, produbljena je više nego ikada, izvještava AP.

Prvi test za novog predsjednika kiparskih Turaka biće sastanak sa kiparskim Grcima i predstavnicima tri zemalje “garanta” za Kipar – Grčke, Turske i Velike Britanije, koji je najavio generalni sekretar Ujedinjenih Nacija Antonio Guterres s ciljem da se pokrenu zamrli mirovni pregovori.

Akinci smatra da je federacija jedini mogući model za mir na ostrvu, dok njegov rival Tatar smatra da federacija nije dobro rešenje već model sporazuma između dve samostalne države, koji predlaže Ankara.

Izvor: Agencije