Erjavec žali zbog izraelskog poziva slovenskoj ambasadorici

'Očito je da Izrael ne želi istragu i zbog toga je preduzeo diplomatske mjere', smatra Erjavec (EPA)

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec žali zbog odluke Izraela da pozove na razgovor slovensku veleposlanicu u toj zemlji Barbaru Sušnik zbog podrške Slovenije rezoluciji Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda o neovisnoj međunarodnoj istrazi nedavnih ubojstava Palestinaca u Gazi.

Slovenska diplomacija odgovorit će na taj potez Izraela, najavio je Erjavec, istaknuvši da Slovenija neće pozivati izraelskog veleposlanika na razgovor, prenijela je agencija STA.

“Žalim zbog ove mjere. S obzirom na broj ubijenih i ranjenih i na predsjedavanje Vijećem za ljudska prava UN-a, u obavezi smo to istražiti. To je razlog zašto smo podržali istragu”, rekao je slovenski šef diplomacije.

Izrael je pozvao na razgovor veleposlanicu Sušnik nakon što je Slovenija glasala za rezoluciju o formiranju neovisnog povjerenstva koje će istražiti događaje koji su doveli do ubojstva više od 100 Palestinaca u Gazi, duž granice s Izraelom.

Erjavec: ‘Izrael ne želi istragu’

Rezoluciju je podržalo 29 zemalja.

Erjavec ističe da pozivanje veleposlanice nije bilo nužno.

Prema njegovim riječima, “očito je da Izrael ne želi istragu i zbog toga je poduzeo diplomatske mjere”.

Ministarstvo vanjskih poslova Izraela pozvalo je i španjolskog i belgijskog diplomatskog predstavnika u Izraelu na razgovor zbog podrške rezoluciji UN-a.

Izvor: Agencije