Erjavec za ‘odlučnu politiku’ prema Hrvatskoj

Karl Erjavec, Slovenija
Erjavec: 'Trebamo ponovno kao vlada razmisliti o daljnjim koracima za potez priznanja Palestine' (EPA)

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u utorak da je došlo vrijeme za odlučnu slovensku vanjsku politiku prema Hrvatskoj te da se čudi oporbenim političarima koji ga osobno kritiziraju zbog navodnog pomanjkanja diplomatskog takta, iako su i sami za primjenu arbitražne presude o granici.

“Vrijeme je za odlučnu vanjsku politiku i ne znam zašto neke moje izjave uzbuđuju određeni dio slovenske politike”, kazao je on novinarima nakon sastanka Glavnog odbora svoje Demokratske stranke umirovljenika, na kojemu je dogovoreno da ona ostaje u koaliciji s premijerom Mirom Cerarom.

Govoreći o odnosima Slovenije i Hrvatske u svjetlu unutarnjih političkih polemika u Sloveniji, Erjavec je rekao da je začuđen što je oporba na prošlotjednom sastanku državnog vrha s jedne strane podržala Cerarove planove o implementaciji arbitražne presude i policijskoj pratnji za slovenske ribare, a istodobno ga kritizira kao ministra vanjskih poslova u toj Vladi zbog, kako kažu, nepotrebnog diplomatskog zaoštravanja s Hrvatskom i netaktičnih, nediplomatskih izjava.

“Govore da svoja stajališta moram izražavati s više diplomatske spretnosti, ali to smo činili proteklih 26 godina i vidimo kamo smo stigli”, kazao je Erjavec u izjavi novinarima, izražavajući nezadovoljstvo što je granično pitanje do danas ostalo neriješeno.

‘Ispravna odluka o blokadi ulaska u OECD’

“Mislim da je došlo vrijeme za odlučnu vanjsku politiku. Naša odluka da zaustavimo postupak uključenja Hrvatske u OECD bila je ispravna. Onaj tko ne poštuje međunarodno pravo i odluke sudova ne ispunjava uvjete za OECD. To nije stvar diplomacije, to je pitanje činjenica”, kazao je Erjavec, kako prenosi Hina.

Priznao je da od početka nije podržavao pokušaj dijaloga premijera Cerara s hrvatskim premijerom, smatrajući da on neće dati rezultata i dovesti do zajedničke implementacije presude arbitara jer Hrvatska smatra da je arbitraža ne obvezuje te upozoravao da bi Slovenija na tom planu morala samostalno poduzeti potrebne korake.

Kako su prenijeli slovenski mediji, Erjavec nije zanijekao neslužbene informacije da drugog sastanka Cerara s Plenkovićem o kojemu su pregovarali njihovi suradnici neće biti.

“Mislim da je i prvi sastanak našeg premijera s hrvatskim premijerom bio greška. Plenković nije iskren sugovornik”, kazao je slovenski ministar.

Kako je kazao, hrvatski premijer je nedavno ribare iz Umaga i Savudrije pozvao da i dalje ribare kao i do sada, na cijeloj polovici Savudrijske vale, odnosno Piranskog zaljeva, iako je arbitraža Sloveniji dodijelila većinu tih voda.

To je po Erjavčevim riječima bio “nediplomatski” potez hrvatskog premijera koji svjedoči o njegovoj “neiskrenosti” u razgovorima sa Slovenijom.

Sjednica o spremnosti vojske će biti održana

U međuvremenu je predsjednik slovenskog parlamentarnog odbora za pitanja obrane Žan Mahnič iz Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše potvrdio da će se zatvorena sjednica odbora spremnosti vojske da provede arbitražnu presudu o granici, koju je zakazao predsjednik toga odbora iz redova oporbe, ipak održati.

Do sjednice će doći unatoč apelu premijera Mire Cerara da se ona otkaže jer “potpuno neprimjerena” tema šalje krive signale o Sloveniji koja po riječima svog premijera želi do primjene arbitražne odluke doći “na miran način” odnosno političkim sredstvima.

Mahnič je kazao da se čudi Cerarovom pozivu zato što je u jeku migracijske krize u zakon o obrani baš na inzistiranje Cerara unesena odredba da u kriznim situacijama policiji može pomagati i vojska.

“Zato je rasprava o spremnosti vojske na krizu uz moguću primjenu arbitražne presude sasvim legitimna”, kazao je Mahnič.

Izvor: Agencije