Oglasi

Erjavec: Upitna vjerodostojnost Vlade

Odlazeći šef diplomatije Slovenije kaže da je hrvatski pristupni ugovor s EU-om mogao biti ranije ratificiran da nije smijenjen s pozicije pregovarača.
Erjavec tvrdi da je uložio mnogo truda u rješavanju spora oko Ljubljanske bankeEPA - Arhiva

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je da je do ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s Evropskom unijom u Sloveniji moglo doći već početkom marta da ga premijer Janez Janša nije neočekivano smijenio kao pregovarača za pitanje Ljubljanske banke.
    
"U četvrtak smo se kod predsjednika države Boruta Pahora dogovorili o mojim sastancima s hrvatskom ministricom Vesnom Pusić, na kojima je trebalo nastaviti pregovore o Ljubljanskoj banci", rekao je Erjavec za slovensku televiziju POP-TV.

"Da je tako ostalo, dogovor bi danas u Zagrebu bio parafiran, a Parlament je hrvatski pristupni ugovor mogao ratificirati na zasjedanju početkom marta", rekao je Erjavec, dodavši da su neopravdane kritike kako bi zbog svog skorog izlaska iz Vlade bio nevjerodostojan pregovarač.

'Deset mjeseci napora'
    
Naprotiv, ovako je postala upitna vjerodostojnost premijera i Vlade, ocijenio je Erjavec, ali i dodao da će do sastanka predsjednika vlada Hrvatske i Slovenije Zorana Milanovića i Janeza Janše u Zagrebu 10. marta tehnički detalji oko sporazuma o Ljubljanskoj banci biti riješeni, te da će Parlament onda kasnije na jednoj vanrednoj sjednici ipak ratificirati hrvatski pristupni ugovor, samo što sada još nije tačno jasno kada će se to dogoditi.
    
Na pitanje može li se Janšin potez tumačiti kao njegova želja da sebi pripiše zasluge za "već riješen spor" oko Ljubljanske banke, Erjavec je odgovorio da nije važno kome će zasluge pripasti, nego da se to pitanje doista riješi, ali da je sa strane njegovog Ministarstva u dogovor bilo uloženo mnogo truda.
    
"Stvar smo praktički doveli do kraja, u to je bilo uloženo deset mjeseci napora", rekao je Erjavec za POP-TV.
    
Erjavec će u petak dati izjavu o svojoj ostavci na mjesto ministra vanjskih poslova, koja će, prema njegovim riječima, postati izvršna kad se s njom formalno upozna Parlament, na redovnoj sjednici početkom marta, a iz vladajuće koalicije povući će se i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) na čijem je čelu.

Izvor: Agencije