Oglasi

Erjavec: Tehnička vlada nije rješenje

Stranka ministra vanjskih poslova podržava zahtjeve da premijer Janša i lider opozicije Janković daju ostavke.
Erjavec: Održavanje prijevremenih izbora može postati jedini način za izlazak iz „političke agonije“AFP/Getty

Ministar vanjskih poslova Slovenije Karl Erjavec smatra da formiranje tehničke vlade nije izlaz iz političke krize nastale nakon zahtjeva da, zbog nalaza antikorupcijske komisije, ostavke daju premijer Janez Janša i opozicioni lider Zoran Janković, prenosi agencija Tanjug.

Govoreći u ime Demokratske stranke penzionera (DESUS), čiji je predsjednik, Erjavec je Slovenskoj televiziji izjavio da njegova stranka podržava zahtjeve da i Janša i Janković daju ostavke i da će o potezima u vezi s krizom članovi te stranke odlučivati u ponedjeljak.

Budući da Janša i Janković, koji imaju više od polovine poslanika u Parlamenta, odbijaju odstupiti i ne dopuštaju mogućnost rješenja krize putem formiranja tehničke vlade, ona i nije realna opcija, kazao je Erjavec i dodao da održavanje prijevremenih izbora može postati jedini način za izlazak iz „političke agonije“.

Odluka Građanske liste

On je dodao, prenosi agencija Hina, da ne treba praviti dramu oko posljedica takvog, eventualnog, razvoja događaja, jer je sadašnja Vlada već donijela Zakon o penzijskoj reformi i druge mjere, kao i da je Parlament usvojio budžete za iduće dvije godine.

Erjavec je naveo da nisu tačne ocjene da bi raspisivanje prijevremenih izbora značilo šest izgubljenih mjeseci i podsjetio da su 2011. godine izbori održani dva mjeseca nakon pada vlade Boruta Pahora, a da bi sada „formiranje novog parlamenta i vlade išlo mnogo brže, jer bi izborni rezultat bio jasniji“.

Odluku o tome hoće li ostati u koaliciji ili predložiti neko drugo rješenje u subotu će donijeti koaliciona Građanska lista koju predvodi predsjednik parlamenta Gregor Virant - u okviru koalicionih stranaka najodlučniji u zahtjevu da Janša podnese ostavku.

Izvor: Agencije