Oglasi

Erjavec negira odgovornost za propast arbitraže s Hrvatskom

Izvještaj parlamentarne komisije za kontrolu tajnih službi sugerira da je bivši šef diplomacije suodgovoran za izlazak Hrvatske iz arbitraže.
Karl ErjavecKarl Erjavec o tužbi je progovorio nakon sastanka vladajuće koalicijeEPA - Arhiva

Slovenski ministar obrane Karl Erjavec odbio je tvrdnje da je u svojoj nekadašnjoj ulozi šefa diplomacije bio suodgovoran za izlazak Hrvatske iz arbitražnog postupka o graničnom prijeporu, kako sugerira u ponedjeljak objavljeno izvješće parlamentarnog povjerenstva za kontrolu tajnih službi, prenosi Hina.

Slično je reagirala i Simona Drenik, nekadašnja pravnica u ministarstvu vanjskih poslova u vrijeme kad ga je vodio Erjavec, koja je tada kao agentica bila na čelu skupine za vođenje arbitražnog postupka.

Parlamentarno povjerenstvo za kontrolu slovenskih tajnih služba sastavilo je izvješće o tome kako je u javnost dospio sadržaj nedopuštene komunikacije slovenskog suca s diplomatkinjom zaduženom za arbitražu o slovensko-hrvatskoj granici, što je za Hrvatsku bio razlog za izlazak iz procesa i nepriznavanje arbitražnog rješenja.

Njegove je dijelove objavilo u ponedjeljak.

Erjavec je u istrazi pred članovima povjerenstva tvrdio da su ga dva operativca državne obavještajne agencije SOVA tijekom arbitraže instruirala o načinu komunikacije te mu rekla da je dopušteno i komuniciranje preko stacionarnog telefona, no u izvješću parlamentarnog povjerenstva se navodi da je SOVA taj njegov navod zanijekala.

Erjavec: Napad na političke protivnike

"Želi me se predstaviti kao nekoga tko laže", reagirao je na izvješće Erjavec.

Dodao je da ostaje pri svom ranijem iskazu te da se povjerenstvo koje vodi predsjednik stranke Nova Slovenija (NSI) Matej Tonin zlorabi u političke svrhe.

"Povjerenstvo se koristi za napad na političke protivnike, a iz cijele te priče na kraju neće ostati ništa", kazao je Erjavec, kako prenosi agencija.

On ustrajno tvrdi da za nedopuštene kontakte Jerneja Sekoleca s dužnosnicom ministarstva vanjskih poslova nije znao niti ih odobrio te da ne snosi nikakvu političku odgovornost za propast arbitraže o granici.

Hrvatska je nakon što se otkrila komunikacija Simone Drenik s Jernejem Sekolecom, slovenskim arbitrom u arbitražnom sudu, tijekom koje su se dogovarali o strategiji utjecaja na ostale suce, izašla iz arbitraže rekavši da je ona time kompromitirana.

U izvješću se Drenik navodi kao glavni krivac za otkrivanje njenih kontakata sa Sekolecom jer je unatoč drukčijim uputstvima, s arbitrom razgovarala sa stacionarnog telefona iz svog stana, pri čemu nije koristila kriptozaštitu.

U svojoj izjavi za javnost Drenik je povodom tih optužbi navela da je povjerenstvo izašlo izvan okvira svoje nadležnosti, da nije kriva za otkrivanje komunikacije sa slovenskim arbitrom niti da je kršila zakon o tajnim podacima, kako joj se stavlja na teret.

"Povjerenstsvo zapravo nije otkrilo ništa novo što već nije poznato javnosti, ministarstvu vanjskih poslova i policiji", navela je Drenik, dodavši da u svom iskazu pred povjerenstvom nije lagala i da ostaje pri onome što je već rekla.

Kako je dodala, glede svog udjela u arbitražnoj aferi, istina je da je arbitražni sud utvrdio da je njena komunikacija s arbitrom tijekom postupka bila nedopuštena, ali je isti arbitražni sud kasnije u izmijenjenom sastavu zaključio da se nije radilo o bitnoj povredi arbitraže, pa je presuda na kraju i donesena, navela je Drenik.

Svjedočenja osoba iz visoke politike

Predsjednik povjerenstva Tonin najavio je u petak da će uskoro biti objavljeni dijelovi izvješća jer cijelo izvješće na 150 stranica koje opisuje sve što se u tom procesu događalo  ima oznaku tajnosti.

"Upozoravamo na jasnu odgovornost pojedinaca. Bit ćete iznenađeni kad to pročitate i vidite da smo najmanje jednu od osoba koje smo ispitali uhvatili u laži", kazao je u petak Tonin.

Integralni tekst izvješća povjerenstva za tajne službe parlament bi trebao usvojiti na sjednici idućeg mjeseca, a Tonin kaže da je izvješće u povjerenstvu sastavljenom od svih parlamentarnih stranaka potvrđeno jednoglasno.

Za sastavljanje izvješća korišteni su transkripti sa svjedočenja na kojima su svoje iskaze o tome što znaju o arbitražnoj aferi tijekom višemjesečnog ispitivanja dali neki njezini akteri.

Riječ je o svjedočenjima više osoba iz slovenske visoke politike te različitih ministarstava.

Povjerenstvo je osim Erjavca, Drenik i Sekoleca proteklih mjeseci ispitivalo i neke visoke dužnosnike s područja sigurnosti, ali i bivšeg savjetnika predsjednika Boruta Pahora te nekadašnjeg ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara, navodi Hina.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.