Erjavec najavio kaznenu prijavu zbog snimke

Miro Cerar brani Erjavca, rekavši da se taj mali skandal neće odraziti na rad koalicije i njegovo povjerenje u ministra (EPA)

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec najavio je podizanje kaznene prijave protiv nepoznate osobe koja je snimila njegov neformalni razgovor kada je za premijera Slovenije Miru Cerara rekao da je politički amater čija vlada neće trajati duže od godine dana.

Razgovor je snimljen neposredno nakon parlamentarnih izbora 2014, prije formiranja koalicije i ulaska Erjavčeve stranke u vladu Mire Cerara. Erjavec je tada za budućeg premijera rekao da je “neiskusni šofer koji prvi put sjeda u veliki kamion”.

Erjavec je u utorak za Slovensku televiziju rekao da je sporna snimka nastala u televizijskom studiju nakon njegova gostovanja u tv-emisiji, a tijekom neformalnog razgovora sa suradnicima Ljudmile Novak, predsjednice demokršćanske stranke Nova Slovenija (NS).

Izrazio je i sumnju da se “tempiranom objavom stare snimke” pokušava poljuljati Vladu, odnosno njega osobno, budući da je stranka Ljudmile Novak jedna od potpisnica interpelacije kojom se traži njegova ostavka.

Cerar brani Erjavca

Ljudmila Novak energično je demantirala svaku vezu s nastankom i objavljivanjem audiosnimke, navevši čak kako sumnja da ju je sam Erjavec pustio u javnost, kako bi skrenuo pozornost s kritika koje se spominju u interpelaciji, a o kojoj će parlament odlučivati za dvadesetak dana.

U obranu ga je uzeo  premijer Miro Cerar koji smatra da se taj “mali skandal” neće odraziti na rad koalicije i njegovo povjerenje u Erjavca kao ministra.

“Za mene je bitno da u Vladi dobro surađujemo, a ono što se privatno kaže u nekoj relaksiranoj atmosferi nema nikakvog značaja”, kazao je Cerar, kako prenosi Hina.

U razgovoru za Slovensku televiziju Erjavec je kazao kako je bio upoznat da će neki portali i televizijske postaje objaviti snimku na kojoj za svoj ulazak u Cerarovu vladu kaže “da ga ne zanima ako ne dobije povišicu za umirovljenike te da će u suprotnom radije u oporbu ili ‘čuvati ovce'”.

Najprije je, kaže, mislio da je riječ o šali ili da ga je oponašao neki imitator, no kasnijom se provjerom utvrdilo da je snimka autentična, ali stara, odnosno da je nastala dan nakon objavljivanja izbornih rezultata koji su Cerara doveli na mjesto mandatara, a onda i predsjednika Vlade.

Izvor: Agencije