Erjavec: Hrvatska bombonjera je diplomatski gaf

Karl Erjavec, Slovenija, Ministar vanjskih poslova
Erjavec: Arbitražni sporazum i dalje je na snazi i imat će pravne učinke (EPA)

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec komentirao je zaplet s Kraševom bombonijerom s kartom Hrvatske koje je službenicima njegova ministarstva kao dar pred Božić poslala hrvatska veleposlanica u Ljubljani, rekavši da se radi o diplomatskom gafu.

“Radilo se o vrlo neuspjelom odabiru poklona, Hrvatska pri tome nema sreće”, kazao je Erjavec novinarima koji su ga pitali da komentira slučaj što su ga mediji u Ljubljani nazvali ‘čokoladnom’ aferom.

Neki službenici i diplomati u Erjavčevu ministarstvu su dobili uobičajene skromne poklone, uz čestitke pred Božić, ali su ih morali vratiti jer je – kako navode mediji – ocijenjeno da se radi o hrvatskoj “provokaciji”.

Granični spor

Na Kraševoj bombonijeri, koja se nalazila u nekim paketićima, je reljefna zemljopisna karta Hrvatske s ucrtanom granicom na sredini Piranskog zaljeva koja je za Sloveniju sporna.

Iako je iz Kraša pojašnjeno da takav poklopac na bombonjeri rade već dvadesetak godina, a hrvatska veleposlanica Vesna Terzić rekla da je sama birala poklone, u medijima su se pojavile špekulacije da se radilo o političkoj “poruci” hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Komentirajući slučaj s bombonjerom i odnose s Hrvatskom općenito, Erjavec je kazao novinarima kazao da odnosi nisu najbolji te izrazio očekivanje da će arbitražni sud donijeti rješenje u predmetu graničnog spora koje će važiti za obje države, iako je Hrvatska istupila iz arbitraže koju je Slovenija kompromitirala.

“Odluka  arbitražnog suda o granici između Slovenije i Hrvatske imat će status međunarodne odluke koja će se moći implementirati”, kazao je šef slovenske diplomacije, kako prenosi Hina.

Ocijenio je da će u konačnoj presudi biti odlučeno i o podjeli troškova arbitraže, iako Slovenija zbog produljenja postupka do daljnjega snosi sve troškove

“Arbitražni sporazum i dalje je na snazi i imat će pravne učinke, ne samo glede granice nego i u pogledu financijskih obveza”, kazao je Cerar. Ustvrdio je kako to nije samo stav Slovenije, nego i Europske komisije i međunarodne zajednice.

Izvor: Agencije