Erjavec: Blizu dogovora sa Hrvatskom

Erjavec je izjavio da može reći da se pregovori odvijaju u pravom smjeru i da je optimist da će biti uspješno zaključeni (EPA)

Veliki su izgledi za sporazum sa Hrvatskom o Ljubljanskoj banci na osnovu dogovora iz Otočca, ocijenio je nakon sjednice Parlamentarnog odbora za vanjsku politiku u Ljubljani, bivši glavni slovenski pregovarač za to pitanje Karl Erjavec.

“Vrlo sam zadovoljan onim što sam na sastanku čuo. Postoji velika mogućnost da dođe do dogovora i to na osnovu onoga što je bilo pripremljeno na susretu između mene i hrvatske ministrice Vesne Pusić na Otočcu. Mislim da se sve odvija uredu”, rekao je Erjavec nakon sjednice na kojoj je bilo riječi o dosadašnjim pregovorima o Ljubljanskoj banci.

Riječ je o pitanju čijim rješenjem Slovenija uvjetuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s Evropskom unijom.

Zatvorenom sastanku prisustvovali su i predsjednik slovenske Vlade Janez Janša, mandatarka za sastav nove Vlade Alenka Bratušek, te Tone Kajzer iz kabineta premijera kojeg je Janša nakon povlačenja Erjavca iz pregovaračkog procesa imenovao koordinatorom slovenske strane za pregovore o Ljubljanskoj banci.

Sastanak je održan na Janšinu inicijativu, zbog okvirno za nedjelju najavljenog susreta s predsjednikom hrvatske Vlade Zoranom Milanovićem.

Povjerljivi zaključci

Na tom bi sastanku, po nekim očekivanjima, moglo doći do potpisivanja sporazuma o Ljubljanskoj banci, ali još nije sigurno hoće li i kada biti održan, s obzirom da Janšina Vlada obavlja tekuće poslove dok ne bude izabrana nova, koju nastoji formirati Alenka Bratušek, objavili su slovenski mediji.

Slovenska novinska agencija – STA objavila je u srijedu da bi sporazum o Ljubljanskoj banci mogao potpisati sa slovenske strane i Janša kao odlazeći premijer, ali uz ovlaštenje Parlamenta.

Janša, Bratušek i novi slovenski pregovarač za Ljubljansku banku Tone Kajzer nisu davali izjave nakon sastanka o mogućnosti sporazuma o Ljubljanskoj banci i mogućnostima susreta Janše i Milanovića.

O mogućem sastanku Janše s Milanovićem nije želio govoriti ni predsjednik vanjskopolitičkog odbora Jožef Horvat, rekavši da su zaključci sastanka povjerljive prirode, ali je dodao da postoje razlozi za optimizam. Horvat je član Slovenske demokratske stranke (SDS) čiji je predsjednik Janez Janša.

Erjavec je nakon zatvorenog sastanka vanjskopolitičkog odbora rekao da na osnovu onoga što je na sjednici čuo, može reći da se pregovori odvijaju u pravom smjeru i da je optimist da će biti uspješno zaključeni.

Izvor: Agencije