Eric Cantona pisao Fudbalskom klubu Sarajevo

Eric Cantona: Teško mi je i zamisliti sliku Predraga Pašića i djece kojima je onemogućen ulazak na teren (EPA)

Bivši napadač Manchester Uniteda Eric Cantona uputio je podršku direktoru Škole fudbala “Bubamara” Predragu Pašiću, kojoj je onemogućeno da trenira na sportskom terenu u Butmiru, jer nakon godina koje je tu provela “Bubamara”, taj teren želi koristiti Fudbalski klub Sarajevo.

Cantona je podršku Pašiću i “Bubamari” izrazio u pismu naslovljenom Kada fudbalski novac stavi katanac na dječije snove. On piše kako je Pašić, kao legenda fudbala bivše Jugoslavije, izabrao ostati pod opsadom u Sarajevu i raditi s djecom, učeći ih kako oni mogu igrati zajedno iako njihovi očevi pucaju jedni na druge.

“Iskazujući veliku hrabrost, Predrag je odbio napustiti grad uprkos granatiranju. Ostao je s djecom, da ih uvjeri da je Sarajevo i dalje multikulturno mjesto i tako je i rođena ‘Bubamara'”, napisao je Cantona, prenosi sarajevski portal klix.ba.

Koliko vrijede obećanja

Francuski internacionalac u pismu ističe kako se prilikom dolaska na Sarajevo Film Festival u julu 2012. godine susreo s djecom, na čijim je licima mogao očitati vjeru u budućnost.

“Imao sam emotivan susret s tom djecom. Predstavnici bh. vlasti tada su mi zahvalili što sam u svome filmu Football Rebels ispričao priču o Sarajevu. Rekao sam im da bi najbolja nagrada za film bilo to da se predivna priča o Predragovoj fudbalskoj školi nastavi i tada sam dobio obećanje da će sve biti učinjeno da tako i bude. Dvije godine kasnije pitam se koliko vrijede obećanja u toj zemlji”, istakao je Cantona.

Dodaje kako je “Bubamarin” teren “konfisciran uz pomoć novca i novog vlasnika FK Sarajevo”.

“Teško mi je i zamisliti sliku Predraga i djece kojima je onemogućen ulazak na teren”, naveo je Cantona.

Potom je istako kako smatra da je novi vlasnik kluba Vincent Tan uložio novac u FK Sarajevo upravo motiviran svime onim što je zadesilo taj grad u ratu te mu se direktno obratio:

“Očito Vas je to motiviralo te Vas molim da, imajući na umu svu tu patnju, ne zgazite ‘Bubamaru’ i snove mnoge djece u Sarajevu čizmom kapitalizma. ‘Bubamara’ je zaista pomogla generacijama djece da prebrode ratna dešavanja.”

Buntovnici ne odustaju

Cantona se obratio i bh. političarima s kojima se susreo prije dvije godine.

“Dali ste mi svoju riječ. Istina, bilo je to verbalno, ali u mojoj kulturi to ima veću vrijednost nego komad papira. Vrijeme je da se pomogne Pašiću i njegovoj školi. To je pitanje časti, ako vam već javni interes nije dovoljno bitan”, napisao je Cantona.

Na kraju se obratio i Predragu Pašiću, kazavši da će on uvijek imati njegovu ličnu podršku, kao i cijele ekipe koja je radila na filmu Football Rebels.

“Ne odustaj. Bio si buntovnik kada su svi tražili da odustaneš. Ali, odlučio si ostati, odlučan da daš ljubav i nadu Sarajevu i njegovoj djeci. Buntovnik si bio, to i ostani. A mi smo svi na tvojoj strani”, poručio je Cantona.

Izvor: Agencije