Oglasi

Eric Cantona pisao Fudbalskom klubu Sarajevo

Francuski internacionalac podržava Predraga Pašića i njegovu fudbalsku školu, apelira na Vincenta Tana.
Eric Cantona: Teško mi je i zamisliti sliku Predraga Pašića i djece kojima je onemogućen ulazak na terenEPA

Bivši napadač Manchester Uniteda Eric Cantona uputio je podršku direktoru Škole fudbala "Bubamara" Predragu Pašiću, kojoj je onemogućeno da trenira na sportskom terenu u Butmiru, jer nakon godina koje je tu provela "Bubamara", taj teren želi koristiti Fudbalski klub Sarajevo.

Cantona je podršku Pašiću i "Bubamari" izrazio u pismu naslovljenom Kada fudbalski novac stavi katanac na dječije snove. On piše kako je Pašić, kao legenda fudbala bivše Jugoslavije, izabrao ostati pod opsadom u Sarajevu i raditi s djecom, učeći ih kako oni mogu igrati zajedno iako njihovi očevi pucaju jedni na druge.

"Iskazujući veliku hrabrost, Predrag je odbio napustiti grad uprkos granatiranju. Ostao je s djecom, da ih uvjeri da je Sarajevo i dalje multikulturno mjesto i tako je i rođena 'Bubamara'", napisao je Cantona, prenosi sarajevski portal klix.ba.

Koliko vrijede obećanja

Francuski internacionalac u pismu ističe kako se prilikom dolaska na Sarajevo Film Festival u julu 2012. godine susreo s djecom, na čijim je licima mogao očitati vjeru u budućnost.

"Imao sam emotivan susret s tom djecom. Predstavnici bh. vlasti tada su mi zahvalili što sam u svome filmu Football Rebels ispričao priču o Sarajevu. Rekao sam im da bi najbolja nagrada za film bilo to da se predivna priča o Predragovoj fudbalskoj školi nastavi i tada sam dobio obećanje da će sve biti učinjeno da tako i bude. Dvije godine kasnije pitam se koliko vrijede obećanja u toj zemlji", istakao je Cantona.

Dodaje kako je "Bubamarin" teren "konfisciran uz pomoć novca i novog vlasnika FK Sarajevo".

"Teško mi je i zamisliti sliku Predraga i djece kojima je onemogućen ulazak na teren", naveo je Cantona.

Potom je istako kako smatra da je novi vlasnik kluba Vincent Tan uložio novac u FK Sarajevo upravo motiviran svime onim što je zadesilo taj grad u ratu te mu se direktno obratio:

"Očito Vas je to motiviralo te Vas molim da, imajući na umu svu tu patnju, ne zgazite 'Bubamaru' i snove mnoge djece u Sarajevu čizmom kapitalizma. 'Bubamara' je zaista pomogla generacijama djece da prebrode ratna dešavanja."

Buntovnici ne odustaju

Cantona se obratio i bh. političarima s kojima se susreo prije dvije godine.

"Dali ste mi svoju riječ. Istina, bilo je to verbalno, ali u mojoj kulturi to ima veću vrijednost nego komad papira. Vrijeme je da se pomogne Pašiću i njegovoj školi. To je pitanje časti, ako vam već javni interes nije dovoljno bitan", napisao je Cantona.

Na kraju se obratio i Predragu Pašiću, kazavši da će on uvijek imati njegovu ličnu podršku, kao i cijele ekipe koja je radila na filmu Football Rebels.

"Ne odustaj. Bio si buntovnik kada su svi tražili da odustaneš. Ali, odlučio si ostati, odlučan da daš ljubav i nadu Sarajevu i njegovoj djeci. Buntovnik si bio, to i ostani. A mi smo svi na tvojoj strani", poručio je Cantona.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.