Erdoganova poruka EU: Donesite konačnu odluku

Recep Tayyip Erdogan, Turska, Predsjednik
Recep Tayyip Erdogan poručio Evropskoj uniji da ne razmatra samo proces pregovora s Turskom, nego da donese konačnu odluku (AP)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u srijedu kako Evropska unija treba donijeti konačnu odluku kad je riječ o članstvu njegove zemlje u Uniji.

“Turska je u posljednjih 14 godina, posebno u području ekonomije, ostvarila povijesni uspjeh. U periodu od 2003. do 2015. godine naš prosječan rast iznosio je 4,7 posto. U posljednje tri godine uprkos svim iskušenjima rast Turske bio je mnogo viši od svjetskog prosjeka”, rekao je Erdogan u Istanbulu, prenosi Anadolija. 

Istaknuo je kako stvarno stanje Republike ne pokazuju ni teroristički napadi ni krize u okruženju, nego investicije i projekti.

“Turska se ove godine suočila sa 15. julom, pokušajem državnog udara i brojnim terorističkim napadima. PKK, PYD, YPG, ISIL, FETO – naspram svih njih Turska je ostvarila brojne projekte i počela s ostvarivanjem novih”, kazao je Erdogan.

Osvrnuo se i na izjave iz EU-a o tome kako pregovore Turske o članstvu u EU treba ponovno razmotriti.

‘Nemojte samo razmatrati’

“Bez ikakvog stida kažu kako treba ponovno razmotriti proces pregovora Turske s EU-om. Zakasnili ste, što prije ponovno razmotrite. Ali, nemojte samo razmotriti, donesite i konačnu odluku”, rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je upitao kako je moguće da EU proglasi Radničku partiju Kurdistana terorističkom organizacijom, a zatim pripadnicima iste te organizacije otvori vrata i hodnike Evropskog parlamenta.

U vezi s pobjedom Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima, rekao je kako su demokrati, nakon dva mandata, prepustili vlast republikancima.

“Nadam se da će ova odluka američkog naroda biti razlog poduzimanju dobrih koraka, kako u smislu demokratije i osnovnih prava i sloboda, tako i u smislu događanja u našoj regiji. U ime svog naroda i u osobno ime, mogu američkom narodu poželjeti dobru i uspješnu budućnost”, rekao je Erdogan.

Izvor: Agencije