Erdoganov zamjenik: Turska se ne boji prijetnji

Donald Trump
Trump je zaprijetio da će 'potpuno uništiti i izbrisati tursku ekonomiju' ako Ankara 'ode predaleko' u Siriji (EPA)

Potpredsjednik Turske Fuat Oktay izjavio je u utorak kako njegovu zemlju neće uplašiti prijetnje, što je suzdržani prvi odgovor na prijetnju američkog predsjednika Donalda Trumpa da će uništiti tursko gospodarstvo.

“Naša poruka međunarodnoj zajednici jasna je: Turska nije zemlja na koju će utjecati prijetnje”, rekao je on u Ankari, kako prenosi Hina.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan boravi u službenom posjetu Srbiji i nije bilo daljnjih reakcija njegove administracije.

Trumpova odluka razbjesnila Kurde

U ponedjeljak je Trump zaprijetio da će “potpuno uništiti i izbrisati tursko gospodarstvo” ako Ankara “ode predaleko” poduzimajući vojnu operaciju u Siriji.

Američka vojska počela se povlačiti sa sjeveroistoka Sirije, uz tursku granicu, objavile su u ponedjeljak kurdske snage.

Trumpova je odluka razbjesnila sirijske Kurde i za njih gotovo sigurno znači gubitak autonomije koju su stekli tijekom rata u Siriji.

Sirijski saveznik Iran protivi se planiranoj turskoj ofenzivi.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif rekao je svom turskom kolegi Mevlutu Cavusogluu u telefonskom razgovoru da se moraju poštivati sirijski teritorijalni integritet i suverenitet, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Teheranu.

Sirija pozvala Kurde na svoju stranu

Zamjenik sirijskog ministra vanjskih poslova Feisal Mekdad pozvao je u utorak sirijske Kurde da prijeđu na stranu Vlade u Damasku nakon što ih je SAD, dosad njihov glavni saveznik, ostavio na milost i nemilost Turske na sjeveroistoku Sirije, prenijela je ranije Beta.

Mekdad je Kurde pozvao da se pridruže Vladi, a ne da se “bace u ponor”, misleći na očekivanu tursku kopnenu invaziju.

To je prva reakcija službene Sirije na Trumpovu odluku da povuče američke snage sa sjeveroistoka Sirije.

Izvor: Agencije