Erdogan: Želimo jaku i stabilnu državu BiH

Premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, u subotu je u okviru dvodnevne posjete Bosni i Hercegovini, održao predavanje studentima Univerziteta u Sarajevu, u prostorijama Rektorata UNSA.

Erdogan je kazao kako je za njega velika čast što se nalazi na jednom od najvećih i najutjecajnih univerziteta kako u Bosni, tako i u Evropi,  u kojem su brojni velikani i umjetnici sticali znanje, među kojima je i rahmetli Alija Izetbegović.

„Tim povodom želim zahvaliti svima, od Gazi Husrev-bega do Alije Izetbegovića, svima koji su doprinijeli razvoju ovoga univerziteta. Večeras ću, ako Bog da u Sarajevu, na 550. godišnjicu osnivanja grada Sarajeva preuzeti nagradu „Isa-beg Ishaković“. Dobiti ovu veoma bitnu nagradu i govoriti na prestižnom univerzitetu, u gradu civilizacije, kao što je Sarajevo, u gradu kulture i historije, za mene predstavlja jedinstven osjećaj“, kazao je Erdogan čestitavši Sarajlijama 550. godišnjicu osnovanja, kako je dodao, „jednog od najljepših gradova na svijetu“.

Monteno i Bešlić, Bregović…

Potom je podsjetio na stihove pjesama bh. pjevača i umjetnika Kemala Montena “Sarajevo, ljubavi moja…” i  Halida Bešlića “Sarajevo, šeher Bosno, volim te…”

„Vjerujte da, koliko god jedan Sarajlija, jedan Bosanac i Hercegovac voli Sarajevo, i mi ga isto toliko volimo“, kazao je turski premijer.

Posebno je naglasio kako u se u BiH i Sarajevu „ne nalaze samo djela jedne vjere, jedne civilizacije ili jedne kulture, nego se nalaze djela čitavog čovječanstva“, zaključivši kako je ono što se može vidjeti od Sebilja do Baščaršije, ili šetajući kroz ulicu Ferhadija, svjetsko blago.

„Čak i sam spisak svršenika ovog velikog univerziteta dovoljno govori o raznolikosti grada Sarajeva. Naš veliki prijatelj, pisac i pjesnik Abdullah Sidran je također svršenik ove škole, isto tako i Miljenko Jergović, a također i Kornelije Kovač su svršenici ove obrazovne ustanove. Sva ova imena su pod zajedničkom legitimacijom grada Sarajeva, jer oni prenose zvuk i zrak istoga grada cijelom čovječanstvu“, poručio je Erdogan.

Potom je podsjetio da je nagrada ‘Isa beg Ishaković’, koja će mu večeras biti uručena, dodijeljena i poznatom bosanskohercegovačkom umjetniku Goranu Bregoviću.

„Koliko god vi sebe ovdje pronalazite u muzici i djelima Gorana Bregovića, vjerujte da i mi sebe isto tako pronalazimo. Mi Bregovića ne mjerimo po etničkoj pripadnosti njegove majke, oca ili djeda, ne mjerimo ga po njegovoj vjeroispovijesti. Koliko je Bregović vrijedan umjetnik za Bosnu i Hercegovinu, isto toliko je vrijedan i za nas. Pjesme i djela, naše cijenjene umjetnice Sezen Aksu, Gorana Bregovića, Dine Merlina su djela koja pripadaju ovom zajedničkom području“, naglasio je turski premijer dodavši kako ne želi da se ikad vrati period kada su se na brdima iznad grada mogli vidjeti samo snajperisti.

Šta se s brda vidi

„Ali, kada pogledate sa istih tih brda prema Sarajevu, znate li šta se vidi? Zajedno sa munarama vide se crkve i sinagoge. Vide se najljepše građevine ljudske historije. Vide se biblioteke, škole, čaršije, sebilji.  Kada pogledate sa okolnih brda na Sarajevo i ulicu Ferhadiju, ne vide se Srbi, Hrvati ili Bošnjaci, vide se ljudi i samo ljudi, djeca, žene i muškarci“, kazao je turski premijer sarajevskim studentima.

Erdogan je potom poručio kako će njegova zemlja na Sarajevo gledati „okom srca i okom ljubavi“ .


Vladimir Bobetić o posjeti turskog premijera

Podsjetivši da je BiH stoljećima bila simbol kulture i zajedničkog življenja u miru za cijeli svijet, Erdogan je kazao kako BiH ima misiju koja je jako važna za cijeli svijet .

„Kada se kaže Bosna i Hercegovina, prvo što se pomisli jeste zajednički život različitih etničkih grupa, različitih vjera i različitih kultura. Bosna i Hercegovina je dužna nastaviti sa očuvanjem ovog blaga. Bosna i Hercegovina, kao što je bila i tokom historije, i sutra, a i u budućnosti mora biti primjer zajedničkog života za cijeli svijet“, kazao je premijer Turske.

Premijer Erdogan je podsjetio je da je prošlo 17 godina od Dejtonskog sporazuma i da su djeca, koja su rođena 1995. godine, danas na pragu punoljetnosti i u dobi su polaska na univerzitet, piše Anadolija. 

“Ako smo nakon Dejtonskog Sporazuma, nakon svih teških iskušenja, uspjeli odgojiti jednu generaciju, ako smo našu djecu odgojili na drugačiji način, budućnost BiH će isto toliko biti različita. Dijete koje raste s predrasudama, stvorit će i BiH s predrasudama. Ali, dijete koje raste u ljubavi, toleranciji, razumijevanju, dijete koje odrasta s poštovanjem prema različitostima i s kulturom zajedničkog življenje, stvoriti će BiH koja će dugo živjeti. Ni za što nije kasno. Nemamo nijedan razlog da budemo pesimistični. Ako je potrebno, počnimo danas, ali odgajajmo djecu i spremimo ih za budućnost u ljubavi i toleranciji, a ne s predrasudama”, naveo je Erdogan.

Želja Turske, dodao je on, u prkos danima iz prošlosti, je da na Balkanu živi bratstvo, prijateljstvo i saradnja na najbolji mogući način.

“Potrebno je maksimalno povećati komunikaciju i solidarnost između zemalja regiona, a isto tako uspostaviti mnogo jaču saradnju u svakom pogledu. Kada je u pitanju razvoj i jačanje komunikacija i saradnje u regiji, Turska pruža iskrenu podršku. Uspostavili smo tročlane konsultacijske mehanizme na relaciji Turska-Hrvatska-Bosna i Hercegovina i Turska-Srbija-Bosna i Hercegovina, koje aktivno djeluju. Trenutno su za Bosnu i Hercegovinu, a isto tako i za ostale zemlje regije, prioritetni međunarodni mehanizmi, Evropska unija(EU) i NATO. Mi, kao Turska, Bosni i Hercegovini i ostalim zemljama regije pružamo punu podršku kada je u pitanju pristupanje EU i NATO-u”, podvukao je on.

Članstvo u NATO

Erdogan smatra kako je važno da Bosna i Hercegovina pokazuje korake napretka po pitanju članstva u EU, te započne primjenjivanje Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP). Ocijenio je  da će Bosna i Hercegovina, koja je još uvijek mlada zemlja, iz procesa ulaska u EU dobiti podršku za jačanje pravne, ekonomske i socijalne strukture.

“Članstvo u NATO, za BiH, a isto tako i za regiju, bit će važno razvijanje ne samo na polju sigurnosti, već i na ekonomskom polju. Znam da svi stanovnici Bosne i Hercegovine ne gledaju pozitivno na NATO. Razlog tome je činjenica da se NATO smatra samo jednom sigurnosnom organizacijom. To je tačno. NATO je na početku i osnovan kao vojna organizacija. Ali, danas je NATO puno više od toga. Želim naglasiti da svi stanovnici Bosne i Hercegovine trebaju NATO posmatrati iz puno šire perspektive. Ovo vam želim napomenuti kao vaš prijatelji i vaš brat”, naglasio je on.

Turski premijer je uvjeren da bi Bosna i Hercegovina mogla da bude na puno boljem mjestu nego što je danas. BiH to, kako veli, uveliko zaslužuje.

“U sredini Evrope, sa ekonomskim potencijalom, mladim i dinamičnim stanovništvom, radnim ljudima, Bosna i Hercegovina se nalazi na pragu ogromnog iskoraka.

Nepotrebne rasprave, inicijative razdvajanja su najveće prepreke za iskorak potencijala Bosne i Hercegovine. Ova zemlja je vaša zemlja…Ovo je vaša jedina zemlja i vi ju jako volite. Za svjetlu budućnost ove zemlje, potrebno je zaboraviti na prošlost i usredotočiti se na budućnost. Ja sam siguran da će Bosna i Hercegovina to uspjeti. Mi kao Turska, kao što smo to i do sada radili, i dalje ćemo podržati Bosnu i Hercegovinu da preraste u jednu jaku i stabilnu državu regije”, poručio je Erdogan, pozdravljajući prisutne.

Izvor: Al Jazeera i agencije