Erdogan zatražio podšku Francuske i Njemačke

Lideri Njemačke i Francuske su ruskom čelniku kazali da su izuzetno zabrinuti zbog dešavanja u Idlibu (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, zatražio je od lidera Francuske i Njemačke da osiguraju konkretnu podršku u okončavanju izbjegličke krize na sjeverozapadu Sirije.

U današnjem saopštenju pres službe Erdoganovog kabineta navodi se da je turski predsjednik, u telefonskom razgovoru, zatražio od francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njemačke kancelarke Angele Merkel da te zemlje konkretnim mjerama pomognu da se okonča humanitarna kriza izazvana eskalacijom neprijateljstava u regiji Idlib.

Erdogan je rekao svojim evropskim sagovornicima da su stotine hiljade ljudi izbjegle pred rusko-sirijskom ofanzivom i upozorio da se to mora zaustaviti jer prijeti da Ankaru, Moskvu i Damask uvuče u otvoreni rat, prenio je Tanjug.

Merkel i Macron razgovarali sa Putinom

Njemačka kancelarka Merkel i francuski predsjednik Macron nešto ranije razgovarali su telefonom i sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, objavila je agencija Anadolija.

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert saopćio je da su Merkel i Macron s Putinom razgovarali o eskalaciji krize u sjeverozapadnoj sirijskoj regiji Idlibu.

U saopćenju se navodi da su lideri Njemačke i Francuske Putinu kazali da su izuzetno zabrinuti zbog dešavanja u Idlibu i pozvali su ruskog predsjednika da hitno zaustavi napade i sukobe u deeskalacijskoj zoni Idlibu.

Merkel i Macron su također od Putina tražili da se ne blokiraju humanitarni koridori u Idlibu, a izrazili su i spremnost da se s Putinom i turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom sastanu i razgovaraju o političkom rješenju za Idlib.

Turska i Rusija u septembru 2018. godine dogovorile su da Idlib pretvore u zonu deeskalacije u kojoj su akti agresije izričito zabranjeni. Međutim, snage režima Bashara al-Assada uz rusku podršku iz zraka krše uslove primirja, izvodeći česte napade unutar zone, pri čemu je nakon sporazuma ubijeno najmanje 1.800 civila.

Izvor: Agencije