Erdogan za održavanje sastanka BiH – Hrvatska – Srbija

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izrazio je spremnost, tokom susreta sa članovima Predsjedništva BiH u Sarajevu, da se “oživi trojni mehanizam”, odnosno održi sastanak političkih predstavnika Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Na sastanku se razgovaralo o unapređenju suradnje, prvenstveno u području ekonomije, poljoprivrede, transporta i infrastrukture.

Najviše pozornosti tijekom susreta posvećeno je autocesti Beograd – Sarajevo te značaju koji će njena izgradnja imati kako za BiH tako i za sve zemlje u regiji, pa i za Tursku.

Bilo je riječi i o uvozu mesa te o konkretnim potezima koji će se realizirati u tom segmentu, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Članovi Predsjedništva BiH su istaknuli kako je posjet predsjednika Turske bitan za obje zemlje kada je riječ o napretku suradnje na svim poljima, te jačanju bilateralnih odnosa. Naglasili su da u prilog dobrim bilateralnim odnosima, bez otvorenih pitanja, ide i činjenica da BiH upravo s Turskom ima najviše potpisanih državnih sporazuma.

Erdogan je doputovao u dvodnevni posjet Bosni i Hercegovini, a u utorak će prisustvovati sumitu Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi – SEECP, kojim predsjedava Bosna i Hercegovina.

U njegovoj pratnji doputovali su i ministar obrane Turske Hulusi Akar, ministar trezora i financija Berat Albayrak te ministar transporta i infrastrukture Cahit Turhan, navodi Anadolija.

Susreti s Pahorom i Pendarovskim

Prvog dana boravka u Sarajevu Erdogan se sastao s delegacijom turske vojne misije koja djeluje u sastavu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

Osim sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Erdogan se sastao i s predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem, te sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom.

U utorak, drugog dana posjeta, turski predsjednik će prisustvovati summitu SEECP-a na Jahorini, a na marginama sastanka bi se trebao sastati s predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim.

Erdogan bi u Sarajevu trebao prisustvovati ispraćaju tabuta s posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici, koji će biti sahranjeni u Potočarima na 24. godišnjicu tog zločina. 

Izvor: Al Jazeera i agencije