Erdogan Washingtonu: Ili Turska, ili Kurdi

Recep Tayyip Erdogan je potvrdio da će, i pored velikog broja izbjeglica u Turskoj, prihvatiti i one koji se nalaze na granici (Reuters)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u nedjelju je pozvao zvanični Washington da bira između njegove države i kurdske Partije demokratske unije za partnera, prenose agencije.

“Kako da vam vjerujemo? Da li sam ja vaš partner, ili su to teroristi u Kobaniju?”, pitao je Erdogan.

Ova je izjava uslijedila nakon što je predstavnik američkog predsjednika Baracka Obame prošlog tjedna posjetio Kobane, grad na sjeveru Sirije koji je pod kontrolom snaga sirijskih Kurda, a koje zvanična Ankara smatra teroristima.

Turska smatra PYD terorističkom skupinom, zbog njihove povezanosti s Radničkom partijom Kurdistana, koja je u Turskoj stavljena van zakona.

Pitanje izbjeglica

Turska je spremna, u slučaju potrebe, dopusti ulazak u tu državu više desetaka tisuća izbjeglica iz Sirije, koje su blokirane sa sirijske strane granice, potvrdio je Erdogan ranije danas.

Veliki broj Sirijaca, uglavnom žena i djece, pobjegao je prema turskoj granici iz grada Halepa ispred ofenzive Vladinih snaga.

“Režim je blokirao dio Halepa i Turska je ugrožena. Ukoliko dođu do naših vrata i nemaju drugi izbor, ukoliko bude neophodno, morat ćemo dopustiti ulazak naše braće”, izjavio je Erdogan.

Guverner turske provincije Kilis Suleyman Tapsiz kazao je ranije kako se Turska pobrinula za 30.000 do 35.000 izbjeglica koje su u proteklih 48 sati stigle do obližnjeg sirijskog grada Azaza.

Istaknuo je i kako postoji mogućnost da još 70.000 izbjeglica krene ka granici, ukoliko se nastavi napredovanje sirijskih Vladinih snaga u Halepu.

AFP je prenio kako je turski granični prijelaz Oncupinar treći dan zatvoren za veliki broj izbjeglica koje se nalaze sa sirijske strane granice.

Turska će i dalje primati izbjeglice

Zamjenik turskog premijera Numan Kurtulmus izjavio je kako je Turska dostignula limit svojih “kapaciteta za apsorpciju” izbjeglica, ali će ih ipak nastaviti primati.

Turska je posljednjih tjedana izložena sve većem pritisku da otvori svoju granicu sa Sirijom, na koju su stigli deseci tisuća Sirijaca koji bježe pred sukobima, prenijela je agencija AP.

Kurtulmus je potvrdio kako je Turska dosad prihvatila tri milijuna izbjeglica, od kojih su 2,5 milijuna Sirijci.

Osim toga, posljednjih dana je za još 15.000 izbjeglica dozvoljeno da prijeđu granicu i uđu u Tursku, rekao je zamjenik premijera, ne iznoseći više detalja.

Lokalne vlasti u provinciji Kilis, koja graniči sa Sirijom, potvrdile su da će Turska nastaviti pružati pomoć raseljenima unutar Sirije, ali će im svoju granicu otvoriti samo u slučaju “vanredne krize”.

Izvor: Agencije