Erdogan: Vrijeme da se EU obračuna sa islamofobijom

Islamofobija predstavlja ozbiljnu prijetnju u Evropi, smatra turski predsjednik (AFP)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je Evropskoj uniji da je vrijeme da se obračuna sa “islamofobijom“, umjesto da Turskoj daje lekcije o demokratiji.

Erdogan je u svom govoru ambasadorima Turske u inostranstvu, u Ankari, rekao da oni treba da slijede pouzdanu vanjsku politiku kako bi predstavili snažnu i samouvjerenu “novu Tursku” pod njegovim vodstvom, prenio je AFP.

Erdogan je pozvao EU da “preispita svoju politiku prema Turskoj” i optužio je za odugovlačenje kada je riječ o zahtjevu Turske za članstvo u evropskom bloku.

“Vjerujte mi da je za žaljenje da EU pokušava da Turskoj daje lekcije umjesto da pokuša da riješi veoma ozbiljne prijetnje sa kojima se suočava”, rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je rekao da su rasističke, diskriminatorske pojave i islamofobija u porastu u Evropi i da svakim danom, rasističke organizacije osvajaju simpatije u nekim zapadnim društvima, prenosi Tanjug.

“Islamofobija – na koju stalno skrećemo pažnju i upozoravamo – predstavlja ozbiljnu prijetnju u Evropi”, rekao je Erdogan.

“Ukoliko ovo pitanje danas ne bude ozbiljno riješeno i ako populizam zarobi evropske političare, EU i evropske vrijednosti biće dovedene u pitanje”, dodao je Erdogan.

‘Nova Turska’

Erdogan je poručio ambasadorima da Turska nije “država koju bilo ko može da optužuje i upire prstom” i da oni koji je kritiziraju moraju da vide da “imaju posla sa novom Turskom, velikom Turskom, sa svojom ekonomijom, demokratijom i vanjskom politikom”.

Turski predsjednik je, također, upozorio ambasadore da budu “na oprezu” u svjetlu onoga što je opisao kao kampanju zapadnih medija da prikažu Tursku kao nedemokratičnu državu.

“Oni (zapadni mediji) nisu pošteni, nisu iskreni. Oni dođu i razgovaraju sa nama. Mi im damo neophodne odgovore. Mi im pokažemo dokumenta, ali usprkos svemu tome, oni slijede svoj put”, rekao je Erdogan.

“Stoga, pozivam ambasadore da zauzmu čvrst stav prema njima. Treba da udarite sve ove nemoralne i lažne vesti u lice. Ne treba da pravite nikakve izuzetke”, dodao je Erdogan.

Erdoganove izjave poklopile su se sa današnjim hapšenjem holandske novinarke Frederike Geerdink na jugoistoku Turske.

Ona je puštena nakon nekoliko sati ispitivanja zbog komentara na Twitteru kojima je navodno podržala jednu “terorističku grupu”.

Izvor: Agencije