Erdogan vodi islamski pokret protiv Izraela

Tokom telefonskog razgovora Erdogan i Rouhani razmatrali su trenutnu napetost u regiji (Reuters)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i predsjednik Irana Hassan Rouhani naglasili su važnost vanrednog islamskog samita, koji će u petak biti održan u Istanbulu.

Erdogan je obavio i niz razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i poglavarom Rimokatoličke crkve, papom Franjom.

Novinska agencija Anadolija prenosi, pozivajući se na izvore iz Predsjedništva Republike Turske, da su Erdogan i Rouhani tokom telefonskog razgovora razmatrali trenutnu napetost u regiji, kao posljedicu premještanja američke ambasade u okupirani Jerusalem i napada okupacijskih snaga na Palestince u Gazi.

Prema izvorima, obje strane naglasile su važnost održavanja vanrednog samita čelnika zemalja članica Organizacije islamske saradnje (OIC) kako bi se donio zajednički islamski stav, te da će nastaviti pratiti razvoj događanja na nivou UN-a.

U saopćenju iranskog predsjedništva navodi se da je Rouhani rekao Erdoganu da je potrebna jedinstvena i snažna islamska akcija protiv Izraela, dodajući da se regionalne politike predsjednika Trumpa zasnivaju na pogrešnim računicama, što zahtijeva jedinstven odgovor muslimanskog svijeta.

U saopćenju se dodaje da je Erdogan iranskom kolegi rekao da se protivi svakom mirovnom projektu koji ne garantuje prava Palestinaca. Naglasio je da je premještanje američke ambasade ohrabrilo izraelske zločine, ističući da je došlo vrijeme da se islamske zemlje okrenu prema Palestini.

Drugi pozivi

U istom kontekstu Erdogan je razgovarao telefonom i sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom o posljednjim događanjima u Gazi. Tokom razgovora istakao je da je krajnje sramotno što su Palestinci izloženi brutalnim napadima pred očima cijelog svijeta.

Dvojica predsjednika razgovarala su i o vanrednom samitu OIC-a, na kojem će se razgovarati o posljednjim događanjima na palestinskoj teritoriji.

U saopćenju iz Kremlja navodi se da je Putin izrazio duboku zabrinutost zbog broja žrtava u Gazi.

Turski predsjednik obavio je i telefonski razgovor s njemačkom kancelarkom Merkel o napetostima nakon stradanja desetaka palestinskih demonstranata. Obje strane naglasile su da je aktuelno stanje otežalo mogućnost za pronalazak rješenja.

Erdogan je razgovarao telefonom i s papom Franjom, rekavši mu da ne može prihvatiti kršenje statusa Jerusalema kao grada koji uživa značaj u sve tri monoteističke religije.

Trodnevna žalost

Sa svoje strane, papa je naglasio da se protivi napadima na nedužne civile, pozivajući međunarodnu zajednicu da preduzme sve neophodne korake da to zaustavi.

Turska je pozvala svoje ambasadore iz SAD-a i Izraela na konsultacije i proglasila trodnevnu žalost u znak solidarnosti s Palestincima. Izrael je nazvala terorističkom državom nakon što su izraelske snage ubile više od 60 Palestinaca na granici s Pojasom Gaze.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske zatražilo je od izraelskog ambasadora u Ankari i generalnog konzula u Istanbulu da se vrate u Izrael “na neko vrijeme”, na što je Izrael odgovorio protjerivanjem turskog generalnog konzula iz Jerusalema.

Izvor: Al Jazeera i agencije