Erdogan: Uspostaviti sigurnu zonu u Siriji, ali da ne šteti Turskoj

Trojica predsjednika četvrti put sastala su se u ovom formatu kako bi raspravljali o Siriji (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan susreo se u četvrtak u Sočiju s ruskim i iranskim kolegom Vladimirom Putinom i Hassanom Rouhanijem i tom prilikom izjavio da podržava “uspostavljanje sigurnosne zone u Siriji, ali u mjeri u kojoj ta ideja služi otklanjanju prijetnji po Tursku”.

“Očuvanje teritorijalne cjelovitosti Sirije nemoguće je bez uklanjanja [kurdske] Partije demokratskog jedinstva (PYD) i Jedinica narodne zaštite (YPG) iz Manbija i istočno od Eufrata”, istaknuo je Erdogan, prenosi Anadolija.

Erdogan i Putin, prema istom izvoru, složili su se da je nužno u najkraćem roku završiti s imenovanjem ustavotvornog povjerenstva u Siriji.

“Siguran sam da suradnja Rusije i Turske vodi ka intenziviranju dijaloga među stranama u Siriji”, kazao je Putin.

Zajedničke patrole

Erdogan je poručio da Turska pridaje veliku važnost očuvanju i provedbi dogovora o prekidu sukoba u Idlibu, javlja Anadolija.

Zadovoljan je što su vojna izaslanstva Rusije i Turske postigla suglasnost o zajedničkim ophodnjama u Idlibu.

“Najavljeno povlačenje američkih snaga iz Sirije čini se najznačajnijim događajem pred nama. I dalje postoje nejasnoće kako će taj proces biti izveden. Veoma je važno da zajedno radimo na tim novim pitanjima”, kazao je Erdogan.

Prethodno se Erdogan, u odvojenom susretu, sastao s Rouhanijem.

Tema i američko povlačenje

U najavi sastanka, koji je počeo u poslijepodnevnim satima, rečeno je i kako će trojica čelnika, na četvrtom trilateralnom samitu posvećenom Siriji, razgovarati o procesu koji se vodi u Astani s ciljem okončanja sukoba i rješenja političke krize u Siriji.

Očekuje se da će sugovornici poslati poruke o nastavku suradnje kad je riječ o teritorijalnom jedinstvu Sirije, zajedničkoj borbi protiv terorizma i separatizma, odnosno očuvanju suradnje uspostavljene u okviru procesa u Astani, navodi Anadolija.

Teme bi trebale biti i povlačenje američkih snaga iz Sirije, stanje u Manbiju i Idlibu, te moguća operacija Turske istočno od Eufrata.

Izvor: Agencije