Erdogan: Uspjeh u razvoju bespilotnih letjelica ćemo dostići i u letećim vozilima

Erdogan: Najvažniji kapital u tehnologiji su produktivni umovi (Anadolija)

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će epohalne inovacije na svim poljima – od vještačke inteligencije do cyber sigurnosti – biti zasijane i razvijane na Teknofestu, najvećem turskom festivalu avijacije i tehnologije, javlja Anadolija.

Erdogan je u Gaziantepu prisustvovao ceremoniji dodjele nagrada učesnicima Teknofesta, a tom prilikom su svečano otvoreni novoizgrađeni kompleksi naučnih i tehnoloških radionica za mlade u 30 turskih provincija.

On je u obraćanju prisutnima kazao kako je Teknofest postao svjetski brend i kako je to mjesto i događaj za sve mlade koji žele pokazati svoje talente, znanje i vještine na polju tehnologije, uključujući avijaciju, robotiku i razvoj raketa.

“Najvažniji kapital u tehnologiji su produktivni umovi i Turskoj su potrebni mladi i uspješni ljudi za ostvarenje njenih nacionalnih ciljeva”, poručio je Erdogan.

Jačanje svijesti o važnosti tehnologije i nauke

On je podsjetio da Turska prije nekoliko decenija nije bila prisutna u avijaciji, te je dodao kako je u proteklim godinama progresa država napravila velike iskorake na svim poljima.

“Turska je ušla u red rijetkih zemalja u proizvodnji bespilotnih letjelica, a sličan uspjeh ćemo dostići i u proizvodnji automobila i letećih vozila”, poručio je Erdogan.

Teknofest je počeo u četvrtak u Gaziantepu i traje do sutra.

Prestižni festival nastao je kao nacionalni tehnološki iskorak u pravcu pretvaranja Turske u tehnološki produktivno društvo. Cilj festivala je jačanje svijesti o važnosti tehnologije i nauke, jačanje ljudskih resursa Turske kada je riječ o stručnim i sposobnim inženjerima i naučnicima.

Tokom festivala održavaju se se različita takmičenja koja podržavaju rad mladih na polju modernih tehnologija. Takmiči se više od 20.000 timova sa više od 100.000 prijavljenih projekata iz Turske i još 84 države.

Izvor: Agencije