Erdogan upozorava da SAD ne ispunjava svoje obaveze u Siriji

Kasno u srijedu zapovjednik YPG-a rekao je da oni nastavljaju sarađivati s međunarodnom koalicijom koju SAD predvodi u Siriji protiv ISIL-a (Reuters)

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan rekao je u četvrtak da Sjedinjene Američke Države ne ispunjavaju svoju obavezu potiskivanja kurdske policije iz pograničnog područja u Siriji, zbog čega će on to pitanje sljedeće sedmice postaviti predsjedniku Donaldu Trampu, prenosi Hina.

Turska je prije mjesec u Siriji počela ofanzivu protiv Jedinica narodne zaštite (YPG), milicije sirijskih Kurda, i ovladala teritorijom od 120 kilometara, a sa Amerikancima, kojima su Kurdi bili saveznici u ratu protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), dogovorila je da da će YPG biti potisnut.

“Oni koji su nam obećali da će se YPG povući u roku 120 sati nisu ostvarili taj cilj”, rekao je Erdoan na konferenciji za novinare.

Taj rok naveden je u američko-turskom sporazumu iz oktobra i o njegovom provođenju Erdoan planira da razgovara sa Trampom u Vašingtonu 13. novembra.

Turski zvaničnici ranije su rekli da bi Erdoan mogao da otkaže posjetu Vašingtonu iz protesta protiv zakona donesenog u Predstavničkom domu američkog Kongresa kojim je masakr nad Jermenima koji je 1915. počinilo nekadašnje Osmansko Carstvo proglašen genocidom.

Najavljen razgovor Erdogana s Putinom

Osim sa SAD-om, Turska je i sa Rusijom dogovorila da se YPG treba povući 30 kilometara od tursko-sirijske granice u sjeveroistočnoj Siriji.

YPG-ovi borci još su prisutni u tom pograničnom pojasu, ponovio je Erdoan u četvrtak i najavio da će o tome razgovarati i sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Prema odredbama dvaju sporazuma, Ankara je pristala da prekine ofanzivu kako bi dala vremena borcima YPG-a da se povuku.

Tvrdnje o nepovlačenju Erdoan je iznio i u utorak rekavši da “ta područja nisu ispražnjena od terorista”, kako Ankara naziva policiju YPG-a.

I u utorak je rekao da će Ankara poštovati sporazume s dvije sile sve dok se Vašington i Moskva budu držali svojih obećanja.

YPG će nastaviti saradnju sa SAD-om

Ankara smatra YPG teroristima jer su povezani sa kurdskim pobunjenicima u Turskoj.

Turska je ofanzivu protiv YPG-a u Siriji počela kada je Trump nenadano početkom oktobra objavio da povlači 1000 američkih vojnika sa sjevera Sirije.

Kasno u srijedu komandant YPG-a rekao je da oni nastavljaju sarađivati s međunarodnom koalicijom koju SAD predvodi u Siriji protiv ISIL-a. 

Izvor: Agencije