Erdogan: Ultimatum Kataru je suprotan međunarodnom pravu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan smatra da je ultimatum koji su Kataru postavili Saudijska Arabija i njezini saveznici “suprotan međunarodnom pravu”.

Osim toga, po njegovom mišljenju, pozivi da se zatvori turska vojna baza u Kataru su izraz nepoštovanja prema Turskoj.

“Podržavamo (poziciju Katara) jer smatramo da je popis od 13 zahtjeva suprotan međunarodnom pravu”, rekao je turski šef države.

Katar je pritisak susjednih zemalja opisao kao “nelegalnu blokadu”, te kazao kako zahtjevi Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Egipta i Bahreina “nisu ni razumni, ni ostvarivi”.

Te četiri države, koje su nametnule blokadu Kataru, postavile su Dohi ultimatum u kojemu među ostalim traže zatvaranje Al Jazeere, prekidanje veza s Iranom, zatvaranje turske vojne baze i plaćanje odštete.

Katar odbacio zahtjeve

Erdogan je rekao da Turska poštuje i podržava odgovor Katara na 13 zahtjeva. Dodao je kako je zahtjev za povlačenjem turskih vojnika iz Katara “nepoštovanje Turske”.

Po njegovim riječima, Turska je svojevremeno ponudila uspostavljanje vojne baze i u Saudijskoj Arabiji, ali službeni Rijad nikad nije odgovorio na tu ponudu.

Prethodno je Katar odbacio popis zahtjeva zemalja koje su uvele blokadu, te poručio kako sankcije nemaju nikakve veze s borbom protiv terorizma, već s ograničavanjem suvereniteta Katara i preuzimanjem kontrole nad katarskom vanjskom politikom.

Službena Doha, rečeno je tom prilikom, razmatra popis od 13 zahtjeva i priprema službeni odgovor koji će uputiti Kuvajtu. Ta država je preuzela ulogu medijatora u zaljevskoj krizi.

Zahtjev da Katar zatvori Al Jazeeru izazvao je oštre osude brojnih novinara. Iz medijske mreže poručuju kako zahtjev neće utjecati na rad medijske kuće.

Izvor: Al Jazeera i agencije