Erdogan: Ubijena djeca u Gazi su rezultat genocida

Recep Tayyip Erdogam: Turska će nastaviti moliti se za narod Gaze, ali i ulagati sve napore da ostane uz njih (EPA)

Američko-židovski kongres želi natrag nagradu koju su mi dali. Ako podržavate ovu tiraniju, ovaj genocid, ovaj hitlerovski fašizam i režim koji ubija djecu, onda uzmite ovu nagradu i radite s njom što želite, poručio je u četvrtak aktuelni turski premijer i predsjednički kandidat Recep Tayyip Erdogan na mitingu u turskom gradu Vanu, javlja Anadolija.

“Po čemu se ovo što vi radite razlikujete od onoga što je radio Hitler i nacisti?”, upitao je Erdogan, misleći na Izrael, koji nastavlja s napadima na Gazu.

Podsjećajući na to da je Izrael tokom ramazana i Bajrama u Gazi sijao smrt, ne vodeći računa da li su u pitanju civili, žene, djeca; rušeći sve pred sobom, ne obraćajući pažnju da li je u pitanju škola, bolnica, džamija, Erdogan je nastavio:

“U 25 dana ubijeno je oko 1.300 naše braće u Gazi. Od tog broja oko 250 je djece, 100 žena… Djeca u Gazi nisu osjetila radost Bajrama, nisu za Bajram mogli slobodno izaći na ulice, igrati se u parkovima, nego su postali šehidi u svojim kućama, na ulicama, parkovima i na obali mora”, kazao je Erdogan, pojašnjavajući da se civili ubijaju u džamijama, školama, bolnicama…

‘Oživljavanje Hitlerovog duha’

“Braćo moja, kada genocidom nazovemo ovu nehumanost izraelske uprave, nekima to smeta. Nekima smeta i kada to što Izrael radi poredim s onim što je radio Hitler i nacisti. Iz Vana poručujem svijetu: ‘Za ime Boga, kakva je razlika između onoga što radi Izrael i onoga što je radio Hitler i nacisti? Kako okarakterizirati ono što radi Izrael osim kao genocid? To je rasizam, fašizam, to je oživljavanje Hitlerovog duha.’ Prema njima, ubiti muslimana je legitimno ali…”, poručio je Erdogan.

Erdogan dodaje da ubijene bebe u Gazi na Zapadu nemaju medijsku pažnju ni koliko nekoliko nasukanih kitova.

Turski premijer je podsjetio na intenzivne izraelske napade na Gazu, poručivši da će se Turska nastaviti moliti za narod Gaze, ali i ulagati sve napore da ostane uz njih.

Izvor: Agencije