Erdogan tvrdi da je Mursi ubijen

Prvi demokratski izabran predsjednik Egipta preminuo je u sudnici tačno sedam godina nakon što je svrgnut s vlasti (EPA)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan tvrdi da je bivši egipatski predsjednik Muhamed Mursi, koji se srušio i umro tokom suđenja, ubijen.

Erdogan je obećao kako će uložiti napor da osigura da se egipatskoj vladi sudi na međunarodnim sudovima zbog smrti Mursija, koji je, kako je navedeno, doživio srčani udar na sudu u Kairu ranije ove sedmice, prenio je Reuters.

Govoreći na predizbornom skupu u Istanbulu, Erdogan je rekao da Mursi “nije umro nego je ubijen” i pozvao Organizaciju za islamsku saradnju da reagira na Mursijevu smrt.

Dodao je da će to pitanje postaviti na samitu G-20 u Japanu krajem mjeseca, prenosi Tanjug.

Optužbe i presude

Mursi je preminuo u ponedjeljak od srčanog udara nakon što se onesvijestio tokom suđenja pod optužbom za špijunažu.

Visoki komesarijat za ljudska prava Ujedinjenih naroda (OHCHR) pozvao je ranije na brzu, nepristranu, potpunu i transparentnu istragu o smrti prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta.

Mursi je preminuo u sudnici tačno sedam godina nakon što je svrgnut s vlasti, a ostat će upamćen po hrabrosti koju je pokazivao tokom pritvora i suđenja.

Pobijedio je na prvim demokratskim predsjedničkim izborima, koji su u Egiptu održani 17. juna 2012, a preminuo je na sedmu godišnjicu tih izbora.

Suđeno mu je po brojnim optužnicama i izrečeno mu je više smrtnih i dugogodišnjih zatvorskih kazni, a neka od suđenja još su bila u toku.

Izvor: Agencije